• VESMÍR OČAMI DETÍ

          • Dňa 11.4.2024 sa dvaja žiaci našej školy zúčastnili slávnostného vyhodnotenia okresného kola výtvarnej súťaže ,,Vesmír očami detí. "

            Z celkového počtu 399 výtvarných prác, bolo ocenených 19 a medzi nimi aj práce našich žiakov z ŠKD.

            Ocenení žiaci: 1. tr. Stanko Ševčík

                                    2. tr. Radko Krkoška

            Všetky práce postupujú do celoslovenského kola.

            Úspešným výtvarníkom blahoželáme a prajeme veľa tvorivých nápadov.

          • Zápis do 1. ročníka

          • 3. apríl bol výnimočný deň!

            Predškoláci prišli v sprievode svojich rodičov na zápis do 1. ročníka. Deti boli smelé, usmiate a plné očakávaní. Tento deň bol v ich živote dôležitým medzníkom. V kútiku duše mali možno aj trochu strach z neznámeho. Na túto udalosť pani učiteľky za pomoci pani asistentiek vyzdobili triedu a pripravili fotokútik.

            Stať sa prvákom, to nie je len tak ! Pani učiteľky z 1. až 4. ročníka si preverili jazykové a grafomotorické zručnosti predškolákov. Za každú úlohu boli odmenené pochvalou, praktickými darčekmi a pamätnými listami. Rodičov a deti školou previedli pani asistentky. Deti zaujali farebné triedy a oddychové zóny. Rodičia, ktorí kedysi našu školu navštevovali ako žiaci, ostali milo prekvapení, akou výraznou modernizáciou škola prešla.

            Veríme, že prváčikovia prídu s rovnakým nadšením aj v septembri. Už sa na nich tešíme !

          • Čarovná noc

          • Dňa 22.3. – 23.3. 2024 sa žiaci 1. – 6. ročníka zúčastnili aktivity pod názvom ,,Noc s Andersenom". Pani učiteľky sa premenili na rozprávkové postavy a v kostýmoch sprevádzali žiakov celý večer. Prvá aktivita sa niesla v znamení svetového dňa vody, ktorý pripadol práve na deň 22.3. Žiaci si pozreli video o kolobehu vody, vypočuli si rozprávku O dažďovej kvapke Gabke a následne využili svoje vedomosti pri riešení zábavných úloh. V telocvični súťažili v troch družstvách – Šmolkovia, Trollovia a Mimoni. Zmerali si svoje pohybové schopnosti a zručnosti pri plnení rôznych netradičných športových disciplín. Po chutnej večeri v podobe špagiet s kečupom a syrom, deti pokračovali v aktivitách zameraných na rozprávky. Deti sa zabávali pri týchto aktivitách: Hádaj, kto ti telefonuje? ; Poskladaj názov rozprávky; Vylúšti indíciu a napíš názov rozprávky; Skladanie rozprávkového puzzle;

            ,,Čerešničkou na torte“ bolo hľadanie rozprávkových bytostí v tmavých zákutiach školy za pomoci baterky.

            Na počesť 105 výročia narodenia významnej slovenskej spisovateľky Márie Ďuríčkovej, si žiaci pozreli a vypočuli rozprávku Danka a Janka; Gevenducha. Po večierke sa pripravili na spánok. Mnohé z detí, od toľkého vzrušenia, malo problém zaspať.

            Na raňajky mali pripravené sladké šišky s čajom, ktoré im napiekla pani kuchárka Iveta Mačková a Anna Jankechová. Na pamiatku si odniesli drobné suveníry s logom ,,Noc s Andersenom,“ ktoré darovala p. Lucia Baričáková. Plní zážitkov a dojmov z krásne prežitej noci sa vybrali v sprievode svojich rodičov domov. Už teraz sa tešíme na ďalší rok.

          • Čítajme si!

          •  V týždni od 18. marca do 22. marca 2024 sa konal celoslovenský detský čitateľský maratón s názvom ČÍTAJME SI. Linka detskej istoty zorganizovala už 15. ročník tohto detského maratónu, ktorý  aj tento rok podporilo Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky. Hlavným cieľom je predovšetkým zatraktívniť knihu v detských očiach  a pritiahnuť deti a mládež ku čítaniu.

            Čítanie patrí medzi aktivity, ktoré podporuje rozvoj osobnosti dieťaťa a mladého človeka, pomáha poznať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, akceleruje rozvoj reči a slovnej zásoby. Vytvára priestor pre tvorivosť, dáva možnosť stotožniť sa s postavami, ponúka chvíle intimity. Nezanedbateľným prínosom čítania je tiež získavanie množstva informácií, vedomostí a porozumenie pojmom.

            Naši žiaci sa do čitateľského maratónu zapojili v piatok – 22. marca. Čítalo sa od rána  do večera. Žiaci začali čítať počas vyučovania na hodinách čítania a  literatúry, žiaci 5.B čítali v obecnej knižnici.   Čitateľský maratón bol ukončený vo večerných hodinách na najznámejšom podujatí na podporu čítania -  Noc s Andersenom.

            Výsledok detského čitateľského maratónu bude vyhlásený po sčítaní počtu čítajúcich detí z celého Slovenska.

          • Svetový deň vody

          • Tohtoročnou témou Svetového dňa vody je VODA PRE MIER. Učitelia aj žiaci sa 22. marca symbolicky obliekli do modrej farby. Žiaci 5.A na hodine biológie riešili rôzne úlohy zamerané téme vody pomocou interaktívneho panelu.

          • TVORIVÉ DIELNE - REMENÁR

          • Našu školu navštívili v marci PhDr. Mária Čanecká, pracovníčka KKS v Čadci, s remenárom Ing. Marekom Stráňavským a jeho bratom Tomášom StráňavskýmŽiakom 9. ročníka počas vyučovania priblížili 22. 3. 2024 jednu z oblastí ľudového remesla z nášho regiónu.

            Lektori rozprávali o garbiarstve priniesli im na ukážku výrobky z kože.
            Po teoretickom vstupe si žiaci pod dohľadom odborníkov vyrábali kožené kľúčenky. Počas vlastnej manuálnej práce sa mohli presvedčiť, že práca remeselníkov je náročná na čas, trpezlivosť a presnosť. Obšité kľúčenky  ozdobili vyrazením monogramu. Drobný remenársky výrobok si na záver ošetrili voskom a ostal im na pamiatku.

            Ďakujeme za spoluprácu.

          • Aktivity SOŠ drevárskej a stavebnej v Krásne nad Kysucou.

          • Dňa 21. 3. 2024 našu školu navštívili pedagógovia a žiaci SOŠ drevárskej a stavebnej v Krásne nad Kysucou.

            Pre našich žiakov 1. – 9. ročníka si pripravili zaujímavé prednášky prostredníctvom rovesníckeho vzdelávania, ktoré je niekedy efektívnejšie ako tradičný výklad učiteľa. „Zem je len jedna“ bola prednáška venovaná pre 1. – 4. ročník. Žiaci si upevnili vedomosti o tom, ako sa starať o životné prostredie, správne recyklovať odpad a predchádzať vzniku zbytočného odpadu. Cieľom prednášky     „Prírodné dedičstvo Kysúc“ pre žiakov 5., 6., 7. ročníka bolo priblížiť poznávanie druhovej a územnej ochrany prírody. Vďaka prezentácii o CHKO Kysuce sa žiaci bližšie oboznámili s faunou a flórou, prírodnými pamiatkami, prírodnými rezerváciami a zaujímavými tipmi na turistiku. Získané poznatky si žiaci overili krátkym testom.

            Veľmi zaujímavá bola praktická aktivita „SWEET HOME“. V počítačovom programe si žiaci navrhovali vlastnú izbu. Žiaci 8. a 9. ročníka sa zúčastnili aktivity pod názvom „VODA“, pri ktorej si dokázali urobiť rozbor prinesených vzoriek vody, džúsu, čaju a zistiť ph týchto tekutín, čím si zároveň pripomenuli blížiaci sa Svetový deň vody.

            V školskej dielni študent SOŠ drevárskej a stavebnej výrobu dreveného stolčeka. Samotnú výrobu stolčeka si aj vyskúšali a v jeho dokončovaní budú pokračovať nasledujúce dni na hodinách technickej výchovy.

            Ďakujeme SOŠ drevárskej a stavebnej v Krásne nad Kysucou za prínosné informácie.

             

          • EXKURZIA MESTSKEJ KNIŽNICE V TURZOVKE A NÁVŠTEVA TVT

          • V marci, mesiaci knihy, navštívili žiaci zo štvrtého a piatych ročníkov Mestskú knižnicu v Turzovke.

            Počas stretnutia s pracovníčkami kultúrneho úseku a mediálneho pôsobenia sa 20. marca bližšie oboznámili o tom, ako sa môžu stať členmi knižnice, ktoré služby tu môžu využiť a boli im predstavené priestory inštitúcie. Najviac času strávili  v detskom kútiku, kde sa rozprávali o dôležitosti čítania, ako vyhľadávať publikácie a  manipulovať s nimi. Súčasťou prehliadky im bol umožnený aj vstup do novozriadených priestorov knižnice s historickými, liturgickými a teologickými dielami. Vo výstavných priestoroch knižnice sa zahrali literárne hry pod názvom Milujem knihy.

            Na záver nevynechali prehliadku  Mestského múzea Karola Točíka v Turzovke

            Zamestnanci TVT im priblížili proces vzniku televízneho vysielania. Umožnili im vyskúšať si čítať z čítačky v štúdiu a pozrieť si záznam ich výstupu. Upozornili ich na nástrahy  manipulácie s nahrávaným záznamom, vznik fake news s úmyslom šíriť hoaxy.

            Exkurziu ukončili sladkým občerstvením, po ktorom sa plní nových zážitkov pobrali späť vlakom do Vysokej nad Kysucou.

          • Beseda - Povesti

          • V spolupráci s KKS v Čadci navštívila 18. marca našu školu Mgr. Zuzana Zuzčáková Gacíková, PhD. Piataci absolvovali s lektorkou osvetovú aktivitu pre oblasť Kysúc zameranú na povesti.   Dozvedeli sa všeličo tajuplné o vílach, vodníkoch a škriatkoch. Vypočuli si autentické rozprávanie zo záznamu pamätníčky aj reprodukciu povesti z Vysokej nad Kysucou. Odborníčka počas rozprávania priblížila žiakom príbehy z dávnych čias aj trend novodobých urban legends. Počas besedy sa dozvedeli mnohé nové informácie, ktoré nie sú bežne v učebniciach.

          • OKRESNÉ KOLO GO V ČADCI

          • V utorok, 12. marca, sa uskutočnilo okresné kolo GO v Čadci. Ide o predmetovú súťaž, ktorá je dobrovoľnou  záujmovou činnosťou žiakov. Nadaným žiakom sa venujú vyučujúci GEO a prehlbujú ich vedomosti modernej geografie.

            Otázky pre súťažiacich už boli náročnejšie ako v online testoch. Vypracovanie jednotlivých úloh si vyžadovalo výborné geografické znalosti aj zručnosti.  Našu školu reprezentovalo 6 súťažiacich z rôznych ročníkov: Š. Šašláková, K. Odnogová, V. Vlčková, M. Šupčík, J. Chvastek a D. Rejdík. Súťažili v oblastiach monotematickej, teoretickej, praktickej s atlasom a regionálnej.

            Vo svojej kategórii boli úspešnými riešiteľmi žiaci zo 6. triedy: M. Šupčík na 2. mieste a V. Vlčková na 4. mieste.

            Všetkým ďakujeme za účasť, úspešným riešiteľom gratulujeme.

          • NOC S ANDERSENOM

          • Deti budú v škole spať z piatka na sobotu.

            Kedy: od 22. 3. - do 23. 3. 2024

            Kde: v budove školy ZŠ s MŠ E. A. Cernana vo Vysokej nad Kysucou

            Príchod detí: 22. 3. /piatok/ o 17:00 hod.

            Odchod detí: 23. 3. /sobota/ o 8:00 hod.

            Príspevok 3,-€ na večeru + rozprávkový strom - Andersenovník

            Na spanie si prinesú: spacák, deku, paplón, malý vankúš, pyžamo alebo tepláky, legíny, nátelník, ponožky, zubnú kefku, pastu, uterák, hrebeň, baterku, športové oblečenie.

            Na večeru si uvaríme špagety s kečupom a syrom, čaj. Môžete im pribaliť nejaké dobroty, nápoj!

            Dieťa, ktoré sa zúčastní aktivity, musí byť zdravé!

            Čakajú na ne rozprávky, hry a veľa zábavy!

          • SUPER FLORBAL POHÁR

          • Žiaci 9. ročníka sa úspešne zúčastnili obvodného kola vo florbale.

            S prvým miestom postúpili do okresného kola, kde sa umiestnili na 5. mieste z 18 zúčastnených družstiev. Súťaž sa konala v športovej hale PRATEX Čadca.

          • CELOSLOVENSKÉ TESTOVANIE ŽIAKOV 9. ROČNÍKOV ZŠ T9-2024

          • Termín testovania: 20. 3. 2024      Náhradný termín: 4.4.2024

            Predmety testovania: matematika a slovenský jazyk a literatúra

            Harmonogram:

            8:00 – 8:20      – začiatok testovania, úvodné pokyny, rozdanie testov      

            8:20 – 9:50      – vypracovanie testu z matematiky (90 minút)

            9:50 – 10:20    – prestávka

            10:20 – 10:35  – začiatok testovania, úvodné pokyny, rozdanie testov   

            10:35 – 11:45  – vypracovanie testu zo slovenského jazyka a literatúry (70 minút)

            11:50              – ukončenie testovania

             

             Žiaci po skončení testovania o 12:00 odchádzajú domov.

            Pomôckymodré guľôčkové pero, rysovacie pomôcky (ceruzka, kružidlo, uhlomer, pravítka) a kalkulačka.

            Žiaci nesmú používať: mobilné telefóny, tabuľky, iné študijné materiály a pomôcky, vlastnoručne urobené výpisky, prehľady vzorcov, pravidiel a podobne.

             

            Informácie: https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9

             

          • Riaditeľské voľno

          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna z prevádzkových dôvodov

            Riaditeľ ZŠ s MŠ E.A.Cernana dáva na vedomie , že v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) §150, ods.5 a o zmene a doplnení niektorých zákonov a § 3 ods. 10 Vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach a organizácii školského roka udeľuje

            riaditeľské voľno na deň

            15.03.2024 - piatok

            Dôvodom udelenia voľna riaditeľom školy je odstávka od dodávky elektrickej energie v obci Vysoká nad Kysucou.

            MŠ , ZŠ aj ŠJ nebude v tento deň v prevádzke.

            Riadne vyučovanie začne v pondelok 18.03.2024.

          • Tradície a ľudové zvyky k Veľkej noci

          • V piatok, 8.3. 2024, sa žiaci 1. a 2. ročníka zúčastnili výroby a následného pálenia Moreny.

            Pripomenuli si ľudové zvyky a tradície, ktoré sa viažu k oslave začínajúcej sa jari.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou E.A.Cernana
      • 0948 493080 riaditeľ školy 0948 716861 zástupkyňa riaditeľa
      • Ústredie 316 Vysoká nad Kysucou 023 55 Vysoká nad Kysucou Slovakia
      • 0948 097121
      • 0948233535
      • 0948143727
      • 041/4364490
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje