• Krásne vianočné sviatky a šťastný rok 2024

          • Prichádza sviatočný čas,

            na ktorý sa dlho teší každý z nás.

            Vôňa koláčov vôkol sa rozlieha,

            vianočnej nálade každý z nás podlieha.

            Zabudnime na smútok, zanechajme zvady,

            budme k sebe milí, dobrí a majme sa radi.

            Prišiel čas vianočný, zvonček tíško cinká,

            každému sa splní túžba, aspoň malilinká.

             

            Požehnané Vianoce a úspešný rok 2024 želá

            riaditeľ a zamestnanci ZŠ s MŠ E.A.Cernana

             

          • Oznam

          • Dňa 21.12.2023 (štvrtok) sa končí vyučovanie žiakov nasledovne:

            1.- 4. ročník - 4. vyučovacou hodinou

            5.- 9. ročník - 5. vyučovacou hodinou

            - 1. a 2. vyučovaciu hodinu prebieha riadne vyučovanie, potom sa uskutoční kultúrny program pre žiakov a triedne predvianočné besiedky.

          • Zdobenie medovníkov

          • Druháci sa aj v tento predvianočný čas rozhodli, že by chceli pokračovať  v tradícii zdobenia medovníkov. Pozvali si na pomoc aj svoje mamičky, ktoré im nielenže napiekli voňavé medovníčky, ale im prišli s ich zdobením aj pomôcť. Deti sa tešili zo svojich výtvorov a niektoré boli naozaj veľmi vydarené.  

            Ďakujem všetkým mamičkám, ktoré si našli čas a prišli s nami stráviť tvorivé popoludnie.

            Triedna učiteľka J. Dočárová

          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          • Riaditeľ ZŠ s MŠ E. A. Cernana oznamuje, že na deň 22.12.2023 (piatok) udeľuje riaditeľské voľno žiakom základnej školy. Materská škola je v tento deň v prevádzke.

            Riadne vyučovanie začne po vianočných prázdninách v pondelok 8.1.2024

          • ROZVÍJAME POZNATKY Z OBLASTI FINANČNEJ GRAMOTNOSTI

          • Disponovať poznatkami z oblasti finančnej gramotnosti je pre fungovanie v spoločnosti nevyhnutnosťou. Hoci sa finančná gramotnosť na našej škole vyučuje okrem matematiky aj v ostatných predmetoch ako ich prierezová téma, považujeme za potrebné sa tejto sfére venovať dôslednejšie.

            Preto sú súčasťou vyučovacieho procesu aj besedy s odborníkmi. Tentoraz naše pozvanie prijali dňa 14. 12. 2023 pracovníci čadčianskej pobočky VÚB, aby žiakom 8. a 9. ročníka priblížili svet peňazí a finančných služieb. Žiaci sa dozvedeli veľa nového o bankovom systéme v SR,  o nebankových subjektoch, typoch úverov či zaujímavosti o pôvode a vzniku peňazí.

            Podobné aktivity prispievajú k lepšej orientácii žiakov vo financiách a umožňujú im vytvárať si rozumný postoj k peniazom. 

          • Vianočná burza pokračuje ...

          • Vážení rodičia,

            pozývame Vás touto cestou na pokračovanie burzy vianočných dekorácií a iných dekoračných predmetov , ktorá sa nachádza v budove školy na 1. poschodí.

            Zakúpením výtvorov žiakov a rodičov môžete podporiť Vaše deti, pretože výnos bude použitý na financovanie školských a mimoškolských aktivít žiakov.

            Ďakujeme!

          • NÁVŠTEVA KRAKOVA – KORUNOVAČNÉHO MESTA POĽSKÝCH KRÁĽOV

          • Predvianočné obdobie spríjemnila žiakom 6., 8. a 9. ročníka dňa 8. 12. 2023 návšteva Krakova.

            Toto druhé najväčšie poľské mesto je postavené na obidvoch brehoch rieky Visla a na jeho súčasnej architektúre sa podpísala bohatá história spätá s najdôležitejšími míľnikmi poľských dejín.

            Našich žiakov privítal hneď v úvode priamo na brehu rieky povestný wawelský drak. Prehliadka pokračovala na neďaleký Wawelský hrad – národný symbol Poliakov, a ku Katedrále svätého Stanislava a svätého Václava s najväčším zvonom Žigmundom, ktorý sa rozozvučí len počas najvýznamnejších sviatkov a udalostí.

            Ďalšou zastávkou bolo jedno z najväčších námestí v Európe Rynek Główny so svojimi najkrajšími dominantami – radničnou vežou, Sukiennicou, Kostolom nanebovzatia Panny Márie a sochou najvýznamnejšieho poľského básnika Adama Mickiewicza. Tu už prehliadku s výkladom nahradilo ochutnávanie tradičných sladkých i slaných národných špecialít na vianočných trhoch.

            Hoci sme Krakov opúšťali ešte pred zotmením a nevideli sme rozsvietenú vianočnú výzdobu, ktorá by ešte viac umocnila náš zážitok, aj tak môžeme konštatovať, že všadeprítomný genius loci tohto krásneho mesta v nás zanechal nezabudnuteľné spomienky.  

          • iBobor

          • Informatická online súťaž iBobor, ktorej súťažné úlohy sú zamerané na logiku, porozumenie informáciám, algoritmizáciu a matematické základy informatiky, prebehla aj tento rok bez problémov.

            Medzi úspešných riešiteľov našej školy podľa kategórií patria:

            Drobec:  Lukáš Nevidzan 3.r.,

            Bobrík:  Matúš Zahatlan 4.r., Šárka Šašláková 5.B, Adela Papajčíková 5.B, Karolína Chvasteková 5.A, Tobias Bavlšík 5.A,

            Benjamín: Matej Šupčík 6.r., Dominik Pavlišin 7.r., Milan Kupšo 7.r., Tomáš Santus 7.r.,

            Kadet:  Marek Hranec 8.r., Jozef Chvastek 8.r.

                      Srdečne gratulujeme!

          • Návšteva filmového predstavenia

          • „Láska je nesmrteľná. Neumiera. Ide len do hrobu.“

            V Turzovke si každoročne pripomínajú literárny prínos uznávaného spisovateľa Rudolfa Jašíka

            Krátkej pietnej spomienky sa 1. decembra zúčastnili aj naši deviataci. Po príhovoroch a akte kladenia vencov, si žiaci pozreli film podľa rovnomenného románu Námestie sv. Alžbety.

          • EXKURZIA MARTIN

          • Dňa 23. novembra sa otvorili brány stráženého objektu  11. mechanizovaného práporu 1. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Slovenskej republiky v Martine  – práporu okamžitej reakcie a elitného mechanizovaného  útvaru Pozemných síl Slovenskej republiky pre našich  žiakov 8. a 9. ročníka.  Cieľom exkurzie bolo načerpať nové vedomosti a overiť si ich v praktických činnostiach pod vedením profesionálnych  vojakov.

            Na úvod všetkých privítal a oboznámil s pokynmi a bezpečnostnými usmerneniami veliteľ práporupodplukovník Ing. Marián Golis. Žiaci spolu s profesionálnymi vojakmi absolvovali pripravené stanovištia, na ktorých si žiaci preverili svoje vedomosti a načerpali nové informácie a z radiačnej, chemickej a biologickej ochrany či  základov topografie.

             Hoci sa teploty pohybovali okolo 0 stupňov C a vietor bol chvíľami veľmi nepríjemný, to neodradilo žiakov vyskúšať si zdolať 16 metrov vysokú lezeckú stenu na trenažéri JAKUB.

            Ukážka CQB - zabezpečenia miestnosti s protivníkmi, sebaobrana a  streľba s airsoftovými zbraňami, ukážky práce vojenských zdravotníkov pri oživovaní pomocou AED defibrilátora,  prezentácia ručných zbraní a vojenskej techniky boli pre chlapcov i dievčatá veľkým zážitkom. Na každom stanovišti boli najaktívnejší žiaci odmenení darčekmi. Na záver si všetci žiaci preverili svoje vedomosti v záverečnom teste a najlepší boli odmenení vecnými cenami.  Podujatie bolo výborne pripravené, touto cestou ďakujeme organizátorom. 

            Z kasární  sa žiaci  presunuli do Literárneho múzea SNK v Martine, kde nás srdečne privítali a pani lektorka nás previedla celou expozíciou múzea, ktorá bola zameraná na národné dejiny a literatúru. Lektorka našich žiakov pochválila za ich vedomosti.  Exponáty žiakom umožnili zopakovať si učivo z literatúry aj dejepisu.

            Zodpovední: Mgr. Ivana Martiaková, Mgr. Brigita Janitová, Monika Černická

          • ARAKOVO

          • Koordinátorka environmentálnej výchovy zabezpečila pre našich žiakov netradičný vzdelávací program kontaktnej zoo pri Bojniciach, Arakovo. Interiér telocvične hosťoval 21. novembra niekoľko exotických vtákov a ich chovateľov. Každý ročník absolvoval zážitkovú prednášku s osobným kontaktom s papagájmi. Operence vzbudili obdiv, upútali pozornosť a bohatou paletou farieb spestrili vyučovanie.

            Veríme, že tak, ako si užívali papagáje pozornosť žiakov, si užili aj žiaci túto aktivitu.

          • Okresné kolo olympiády zo SJL

          • CVČ Čadca organizovalo 15. 11. 2023 okresné kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Najúspešnejší riešitelia v školskom kole, museli preukázať vedomosti v písomnom teste, kreativitu v tvorbe vlastného textu a rečnícke umenie pred trojčlennou porotou.

            Dávid Rejdík sa umiestnil na 2. mieste v kategórii C.

            Ďakujem všestranne nadanému deviatakovi za vzornú prípravu a reprezentáciu našej školy.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou E.A.Cernana
        • 0948 493080 riaditeľ školy 0948 716861 zástupkyňa riaditeľa
        • Ústredie 316 Vysoká nad Kysucou 023 55 Vysoká nad Kysucou Slovakia
        • 0948 097121
        • 0948233535
        • 0948143727
        • 041/4364490
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje