• EXKURZIA MARTIN

          • Dňa 23. novembra sa otvorili brány stráženého objektu  11. mechanizovaného práporu 1. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Slovenskej republiky v Martine  – práporu okamžitej reakcie a elitného mechanizovaného  útvaru Pozemných síl Slovenskej republiky pre našich  žiakov 8. a 9. ročníka.  Cieľom exkurzie bolo načerpať nové vedomosti a overiť si ich v praktických činnostiach pod vedením profesionálnych  vojakov.

            Na úvod všetkých privítal a oboznámil s pokynmi a bezpečnostnými usmerneniami veliteľ práporupodplukovník Ing. Marián Golis. Žiaci spolu s profesionálnymi vojakmi absolvovali pripravené stanovištia, na ktorých si žiaci preverili svoje vedomosti a načerpali nové informácie a z radiačnej, chemickej a biologickej ochrany či  základov topografie.

             Hoci sa teploty pohybovali okolo 0 stupňov C a vietor bol chvíľami veľmi nepríjemný, to neodradilo žiakov vyskúšať si zdolať 16 metrov vysokú lezeckú stenu na trenažéri JAKUB.

            Ukážka CQB - zabezpečenia miestnosti s protivníkmi, sebaobrana a  streľba s airsoftovými zbraňami, ukážky práce vojenských zdravotníkov pri oživovaní pomocou AED defibrilátora,  prezentácia ručných zbraní a vojenskej techniky boli pre chlapcov i dievčatá veľkým zážitkom. Na každom stanovišti boli najaktívnejší žiaci odmenení darčekmi. Na záver si všetci žiaci preverili svoje vedomosti v záverečnom teste a najlepší boli odmenení vecnými cenami.  Podujatie bolo výborne pripravené, touto cestou ďakujeme organizátorom. 

            Z kasární  sa žiaci  presunuli do Literárneho múzea SNK v Martine, kde nás srdečne privítali a pani lektorka nás previedla celou expozíciou múzea, ktorá bola zameraná na národné dejiny a literatúru. Lektorka našich žiakov pochválila za ich vedomosti.  Exponáty žiakom umožnili zopakovať si učivo z literatúry aj dejepisu.

            Zodpovední: Mgr. Ivana Martiaková, Mgr. Brigita Janitová, Monika Černická

          • Preventívne aktivity

          • Celý školský rok sa venujeme na našej škole preventívnym aktivitám zameraným na predchádzanie rizikového správania v školskom prostredí. V rámci primárnej prevencie oslovujeme aj odborné inštitúcie, medzi ktoré patrí aj Centrum poradenstva a prevencie v Čadci. V mesiaci NOVEMBER sme v spolupráci s CPP uskutočnili pre našich žiakov zážitkové besedy, aktivity a výcvikové programy pod vedením pracovníčok CPP v Čadci Mgr. Zuzanou  Knocíkovou a   Mgr. Zdenkou Budošovou na témy:

            2. ročník - Buďme kamaráti – Preventívne aktivity zamerané na podporu vzťahov v triednom kolektíve. Cieľom prednášky bolo informovať žiakov o problematike šikanovania a jeho dopadoch na jednotlivca. Spoločne diskutovali o tom, aké situácie ich robia šťastnými,  ktoré slová od kamarátov ich potešia. A naopak, z ktorých situácií sú smutní,  ktoré slová im ubližujú.

            3. ročník  - Podpora súdržnosti medzi žiakmi - Preventívny výcvikový program zameraný na posilnenie vzťahov v triede, podporu kooperácie a komunikácie medzi žiakmi. V triede boli realizované interaktívne aktivity zamerané na poznanie a popísanie vlastných emócií k prežívaniu vzájomných vzťahov v triede. Cieľom druhej aktivity bolo rozvíjanie empatie a citlivosti voči svojmu prežívaniu a prežívaniu druhých. A zároveň posilniť pocit zodpovednosti v interakciách so spolužiakmi, v komunikácii s nimi nielen v triede, ale aj v online priestore. Stretnutie bolo ukončené poskytnutím pozitívnej spätnej väzby spolužiakovi.

            4. ročník – Vzťahy medzi rovesníkmi -  Preventívne aktivity zamerané na podporu vzťahov v triednom kolektíve. Cieľom prednášky bolo informovať žiakov o problematike šikanovania a jeho dopadoch na jednotlivca. Spoločne so žiakmi boli zadefinované základné pojmy ako šikanovanie a zamerali sme sa aj na druhy šikanovania, objasnenie pojmov obeť a agresor. Žiaci boli oboznámení aj s  možnosťami vyhľadania pomoci pri strete so šikanovaním. Prostredníctvom terapeutických kariet spoločne diskutovali o pocitoch žiakov v triede a o tom, ako si so spolužiakmi rozumejú.

            5. ročník - Nebezpečenstvá virtuálneho sveta

            Preventívne aktivity zamerané na oboznámenie žiakov so základnými znakmi kyberšikany a so zásadami bezpečného správania na internete sa. Hlavným cieľom aktivít bolo posilniť zručnosti v oblasti rozpoznania šikany vo virtuálnom priestore a oboznámiť žiakov s možnosťami pomoci obetiam kyberšikany. Stretnutie prebiehalo na základe zážitkových aktivít a s využitím projektívnych metód. Spoločne  diskutovali o prejavoch kyberšikany vo virtuálnom priestore zadefinovali si základné znaky šikanovania. Rozprávali  sa o možnosti ako blokovať užívateľov na sociálnych sieťach, ako vyhľadať pomoc u rodiča, učiteľa a diskutovali o možnostiach pomoci obetiam šikanovania zo strany svedka. Žiaci boli  upozornení aj na zdroje pomoci (napr.: 116 111, ipcko.sk, camip.sk, viacakonick.gov.sk a i.).

            6. ročník  - Tolerancia a úcta v triede, riešenie konfliktov

            Prednáška formou diskusie. Prostredníctvom zážitkovej aktivity s využitím terapeutickým kariet žiaci rozprávali o pocitoch a vzťahoch v triede, o možnostiach riešenia hádky. Atmosféra v triede bola pozitívna a priateľská.

            7. ročník – Netiketa v online komunikácii – prednáška bola zameraná na zvýšenie povedomia o bezpečnom a zodpovednom používaní internetu a sociálnych sietí.  Podpora pocitu vlastnej zodpovednosti v online priestore. Úlohou žiakov bolo zostaviť 10 pravidiel bezpečného profilu na sociálnych sieťach, ktoré by odporučili svojim starým rodičom pri tvorbe nového profilu.

            8. ročník - Cesta k budúcemu povolaniu

            Hlavným cieľom kariérových aktivít bolo u žiakov podporiť sebarozvoj, sebapoznávanie a zamyslenie sa nad zmenami, ktoré budú prežívať pri nástupe na stredné školy či do zamestnania.

            Žiaci sa oboznámili s trhom práce, dozvedeli  sa ako pristupovať k voľbe povolania, čo treba brať do úvahy a na čo si dať pozor pri tomto dôležitom rozhodnutí.

            9. ročník -- Obchodovanie s ľuďmi

            So žiakmi 9. ročníka bol realizovaný preventívny program na tému obchodovanie s ľuďmi, riziká práce v zahraničí. Žiaci diskutovali o základných znakoch, prostriedkoch a účeloch obchodovania s ľuďmi.  Tiež boli oboznámení o výhodách a nevýhodách práce v zahraničí a informovaní o tom, čo by malo byť obsahom pracovnej zmluvy,  ako by sa mali pripraviť na cestu do zahraničia formou aktivity „KUFOR“. V rámci druhej vyučovacej hodiny bol žiakom premietnutý dokumentárny film „Mne sa to stať nemôže“, ktorého obsahom boli reálne príbehy ľudí o tom, ako sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi.

            Spätná väzba od žiakov bola pozitívna a my veríme, že informácie, ktoré im boli poskytnuté budú prínosom pre ich životné rozhodnutia.

          • ARAKOVO

          • Koordinátorka environmentálnej výchovy zabezpečila pre našich žiakov netradičný vzdelávací program kontaktnej zoo pri Bojniciach, Arakovo. Interiér telocvične hosťoval 21. novembra niekoľko exotických vtákov a ich chovateľov. Každý ročník absolvoval zážitkovú prednášku s osobným kontaktom s papagájmi. Operence vzbudili obdiv, upútali pozornosť a bohatou paletou farieb spestrili vyučovanie.

            Veríme, že tak, ako si užívali papagáje pozornosť žiakov, si užili aj žiaci túto aktivitu.

          • Okresné kolo olympiády zo SJL

          • CVČ Čadca organizovalo 15. 11. 2023 okresné kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Najúspešnejší riešitelia v školskom kole, museli preukázať vedomosti v písomnom teste, kreativitu v tvorbe vlastného textu a rečnícke umenie pred trojčlennou porotou.

            Dávid Rejdík sa umiestnil na 2. mieste v kategórii C.

            Ďakujem všestranne nadanému deviatakovi za vzornú prípravu a reprezentáciu našej školy.

          • Vianočné trhy sa opäť blížia ...

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            radi by sme Vás chceli poprosiť o pomoc pri príprave výrobkov na „Vianočné trhy”, ktoré sa uskutočnia 09.12.2023 v obci.  Zisk z predaja bude odvedený do finančných prostriedkov rady rodičov a použitý na zlepšenie materiálno-technických podmienok pri výchovno-vzdelávacej činnosti detí. 

            Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s Vami!

          • Exkurzia - Lednické Rovne

          • Žiaci 8. a 9. ročníka navštívili dňa 14. novembra 2023 Skláreň v Lednických Rovniach, ktorá bola najúspešnejšou slovenskou sklárňou v minulosti a je ňou aj v súčasnosti. 

            Naši ôsmaci a deviataci si mali možnosť pozrieť zušľachťovanie skla rôznymi dekoráciami a tiež rozpoznať ručnú výrobu od strojovej. Viac ako storočná tradícia vo výrobe skla , bohaté skúsenosti kvalifikovaných zamestnancov , technologické vybavenie  a pestrosť sortimentu očarilo a obohatilo našich  žiakov  o nové a zaujímavé informácie.

             V rámci exkurzie navštívili aj sklárske múzeum a mali možnosť si zakúpiť výrobky zo skla v predajni.

            Aj takýmto atraktívnym spôsobom im bola priblížená chémia a zároveň sa mohli informovať o štúdium v Lednických Rovniach. 

            Organizácia: Mgr. Emília Krasulová

            Pedagogický dozor: Mgr. Alojz Žuffa, Mgr. Zuzana Odnogová, pani asistentka Monika Černická

          • Týždeň zdravej výživy

          • Farebný, chutný a racionálny, taký bol Týždeň zdravej výživy na našej škole. Živé diskusie, rôznorodé aktivity a zdravé ochutnávky prispeli k informovanosti žiakov o zdravej životospráve v dňoch od 16. do 20. októbra.

            Každý deň bol niečím iný a zaujímavý. Vyučovanie spestrili žiakom pani učiteľky na hodinách  aj pani vychovávateľky v ŠKD. „Som krásny a zdravý“ bolo motto aktivity zameranej na výrobu postavičiek z ovocia a zeleniny. Svoj názor na zdravé stravovanie a nekvalitné potraviny žiaci prezentovali tiež tvorivou výtvarnou činnosťou. Pri tvorbe Chutných obrazov sa inšpirovali ovocnými stromami a plodmi lesov a záhrad. Priestory chodby školy skrášlila výstava ovocia a zeleniny pod názvom Čo sa nám urodilo. Senzorickou aktivitou si preverili svoje vedomosti a overili „či ich zmysly neklamú“. So zatvorenými očami mali identifikovať ovocie podľa tvaru, vône a chuti.

            Tento týždeň všetkým zachutil. Obohatil nás o nové zážitky, skúsenosti a dozvedeli sme sa veľa nových užitočných informácií. S radosťou si ho pripomenieme aj budúci rok.

            Hovorme o jedle – prevezmime zodpovednosť za svoju výživu, zahŕňa súťažno-vzdelávacie aktivity, do ktorých sa zapája každoročne aj naša škola.  Vyhlásené sú denné témy,  ktoré žiaci teoreticko-prakticky realizujú na rôznych predmetoch. Trieda 5.A sa zapojila pohybovými aktivitami do témy dňa „Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov“. Drepovali s jablkom,  robili kľuky a „chodili“ fúrik. Tretiaci vyrábali športových maskotov Ovocníček a Zelninko.

            Žiaci našej školy sa tvorivo vyjadrili štetcom a farbami v „Chutnom maľovaní“ a perom v literárnej súťaži Neplytvám potravinami – čas ukáže lásku našej planéte. Všetky súťažné práce boli evidované a odoslané koordinátorom projektu Hovorme o jedle.

          • Jeseň v ŠKD

          • Na známosť sa všetkým dáva,

            v jeseni lístie opadáva.

            Slniečko sa raduje, šarkan s vetrom tancuje.

            Hop-cup tralala,  jeseň dary rozdáva.

          • Olympiáda zo SJL

          • V  októbri 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Do postupovej súťaže sa zapojili ôsmaci a deviataci, ktorí pracovali v určenom časovom limite. Online test pozostával z 25 otázok, ktoré preverili čitateľskú gramotnosť, osvojené vedomosti z materinského jazyka a koncentráciu našich žiakov.

            Medzi úspešných riešiteľov patria: Simona Varechová z 8. ročníka, Jakub Vlček z 9. triedy, Jakub Frollo z 9. ročníka. Postupujúcim žiakom do okresného kola sa stal deviatak, Dávid Rejdík.

            Gratulujeme!

          • NÁJDI KNIHU, KTORÁ MÁ V NÁZVE osobné MENO

          • Knižná produkcia ponúka množstvo príbehov, za ktorými stoja neobyčajní hrdinovia. Pohľadajte doma, v školskom kútiku alebo v knižnici titul, ktorý má v názve meno hlavnej postavy. Možno budete príjemne prekvapení a nájdete knihu, ktorej hrdina nesie vaše krstné meno.

            Obaly kníh, ktoré nájdete a prinesiete budú zdokumentované a fotografie nájdu svoje miesto na FB našej školy. Neváhajte a vydajte sa za dobrodružstvom po hľadaní kníh s osobným menom.

          • VLAKOM ZA UMENÍM

          • Na našu prvú piatacku exkurziu sme sa vydali 10. októbra 2023 vlakom do Rosenfeldovho paláca v Žiline. Komentovaná prehliadka stálej expozície Bábky v podkroví nám otvorila tajomný svet bábok, ktorý odhaľoval historický vývin divadla. Tradičné bábky, originálne dekorácie a rekvizity z profesionálnych vystúpení rezprezentovali činnosť Bábkového divadla v Žiline. Skutočným dobrodružstvom bol voľný pohyb po priestore, možnosť dotýkať sa predmetov a vyskúšať si, čo nás zaujalo. Viesť marionety, oživiť maňušky, zahrať si čierne či tieňové divadlo. Neobišli sme ani „maskérňu“ s kostýmami a parochňami. Prepojenie fantázie a vedomostí sme preukázali počas tvorivej aktivity v detskej dielni. Získali sme skúsenosť z výroby reklamného plagátu, ktorý musel obsahovať všetky náležitosti a zároveň upútať a korešpondovať s témou.

            Techniku ručnej knihárskej výroby v „priamom prenose“ nám ukázala majiteľka jedinečnej knihárskej dielne pani Lida Mlichová. Nami nepoznané staré tradície a ich mnohorakosť nás fascinovali a odkryli nám krásu exkluzívnych kníh.

          • ZVEDAVÍ SPOTREBITELIA – DEVIATACI

          • Ako sa máme správať v obchode by mal vedieť každý zákazník. Zvedaví deviataci však chceli vedieť, ako to vyzerá a funguje mimo predajnú plochu. Mali veľa otázok týkajúcich sa technických predpisov a hygienických noriem prevádzky.  Niektorí sa zaujímali o  prácu pani predavačiek a chceli vedieť, aké sú podmienky, ak by si chceli vybaviť  brigádu v obchodných službách.

            Ochotná pani vedúca  miestnej predajne CoopJednota ich sprevádzala preberacími priestormi tovaru od dodávateľov, skladmi tovaru  a predajnými zónami. Predviedla im manipuláciu s tovarom pri vykladaní, upozornila na podmienky skladovania, nezabudla ani na hygienické predpisy a pokuty vyplývajúce zo zistených nedostatkov. Ochotne odpovedala na otázky a jej kolegyne rovnako pohotovo reagovali na našu prítomnosť za plnej prevádzky.

            Veríme, že táto skúsenosť spestrila vyučovanie techniky žiakom a obohatila ich o nové poznatky.

          • Deň voľby povolania

          • Kam na strednú školu? Čím budem? V utorok 26. septembra 2023  sa  uskutočnil pre našich deviatakov Deň voľby povolania v spolupráci s Centrom pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Čadci.

            Po úvodnej prednáške o voľbe povolania žiaci absolvovali preverenie orientačných intelektových schopností a záujmový test na profesijnú orientáciu. Následne prebiehali individuálne konzultácie s pracovníčkami CPPPaP Mgr. Kubicovou a Mgr. Padychovou. ktorých sa mohli zúčastniť aj rodičia so svojím dieťaťom.

            Popri tom pre žiakov priebežne majú stredné školy Dni otvorených dverí, ktorých sa žiaci môžu zúčastňovať podľa vlastného záujmu.

          • Zabudnuté veci žiakov ...

          • Vážení rodičia,

            opäť sa nám v škole nahromadilo viacero zabudnutých kusov ošatenia detí. Ak si spoznáte niektoré z nich, môžete si ich vyzdvihnúť na spodnej chodbe školy.

          • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV 2023

          • 26. septembra sme si aj na našej škole opäť pripomenuli Európsky deň jazykov rôznymi aktivitami v rámci zážitkového vyučovania na hodinách angličtiny, nemčiny, slovenského jazyka, hudobnej výchovy, prírodovedy a geografie.

            Naši najmenší – prváčikovia, sa vydali na kúzelnú cestu Z rozprávky do rozprávky.

            Pozdrav Ahoj! v európskych jazykoch sa vďaka svojej pani učiteľke naučili druháci.

            Tretiaci si zahrali pexeso štátov EÚ, vypočuli si cudzojazyčnú rozprávku a zanôtili si pieseň Starý farmár farmu mal.

            Časti ľudského tela sa v angličtine, nemčine, taliančine, ruštine a chorvátčine naučili pomenovať štvrtáci. Okrem toho si vypočuli aj piesne európskych krajín.

            Žiaci 5. A a 5. B si vyskúšali behací diktát a pomocou vlajok krajín EÚ si zahrali hru Odkiaľ si?. 

            Šiestaci sa dozvedeli zaujímavosti o jazykovej štruktúre európskeho obyvateľstva a prostredníctvom obrázkov si precvičili slovnú zásobu v hre About me.

            Siedmaci spolu s ôsmakmi zasa úspešne absolvovali jazykový kvíz a porozprávali                         sa o typických symboloch vybraných európskych krajín.

            Deviataci si pri tvorivosti požičali svetoznáme logo od skupiny The Rolling Stones, aby si pripomenuli, ako sa do nemčiny preložia jazyky krajín EÚ. Na hodinách slovenského jazyka si vytvorili Červenú knihu jazykov, do ktorej zaradili latinčinu či staroslovienčinu, a hodina angličtiny sa niesla v téme Šport a ja.

             

            Európsky deň jazykov opäť pripomenul žiakom dôležitosť učenia sa jazykov a poukázal aj na jazykovú a kultúrnu rozmanitosť Európy.

          • Deň E. A. Cernana sme si pripomenuli "cestou ku hviezdam" ...

          • Deň E. A. Cernana si pripomenuli žiaci z druhého stupňa pútavým vzdelávacím programom s astronomickou tematikou. Prostredníctvom mobilného  planetária, nainštalovanom v priestoroch našej telocvične, zažili dobrodružnú sférickú cestu do vesmíru.

            Ďakujeme zamestnancom Krajskej hvezdárne Žilina za atraktívne podujatie.

          • Poďme nájsť knihy, ktoré boli vydané v roku, kedy sa slávnostne otvorila naša škola.

          • Pripomeňme si dobu, kedy bola otvorená prvýkrát brána našej školy.  Aby sa knihy dostali do kníhkupectiev, knižníc  a rúk čitateľov musí sa kniha najskôr vydať a vstúpiť na trh.  

            Rok 1961 bol bohatý na rôzne udalosti:

            • prvý človek vo vesmíre: Nadporučík Jurij Alexejevič Gagarin
            • Geor von Békésy získlal Nobelovu cenu „za objavenie úlohy slimáka v uchu“
            • narodil sa Wayne Gretzky, bývalý kanadský hokejista
            • zomrel Ernest Hemingway, americký spisovateľ ...

            Pre obyvateľov Vysokej nad Kysucou to bola aj udalosť otvorenia základnej školy.

             

            Tituly, ktoré doma nájdete prineste do školy a z fotokópií urobíme výstavku na chodbe školy, ktorá bude prezentovať literatúru doby, kedy sa začal písať príbeh našej školy. Knihy môžete nosiť vyučujúcim slovenského jazyka a literatúry.

          • Účelové cvičenia - praktická časť, netradične ...

          • Dňa 6. septembra naši žiaci strávili s príslušníkmi 11. mechanizovaného práporu v Martine vydarené a zaujímavé dopoludnie v rámci praktickej časti účelových cvičení.

            Prítomnosť členov mechanizovaného práporu, vojenská technika, ukážky výzbroje a výstroje, zdravotníckej techniky spolu s praktickými ukážkami mali mimoriadny ohlas nielen u žiakov, zamestnancov školy, ale aj medzi širokou verejnosťou.

            Ceníme si ochotu, ústretovosť a prípravu príslušníkov ozbrojených síl v Martine, ktorí sa akcie zúčastnili. Vážime si čas, ktorý venovali našim žiakom, samotnú realizáciu a ich profesionálny prístup.

            Dúfame, že v nadviazanej spolupráci budeme môcť pokračovať aj v budúcnosti.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou E.A.Cernana
      • 0948 493080 riaditeľ školy 0948 716861 zástupkyňa riaditeľa
      • Ústredie 316 Vysoká nad Kysucou 023 55 Vysoká nad Kysucou Slovakia
      • 0948 097121
      • 0948233535
      • 0948143727
      • 041/4364490
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje