• Jeseň v ŠKD

          • Na známosť sa všetkým dáva,

            v jeseni lístie opadáva.

            Slniečko sa raduje, šarkan s vetrom tancuje.

            Hop-cup tralala,  jeseň dary rozdáva.

          • Olympiáda zo SJL

          • V  októbri 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Do postupovej súťaže sa zapojili ôsmaci a deviataci, ktorí pracovali v určenom časovom limite. Online test pozostával z 25 otázok, ktoré preverili čitateľskú gramotnosť, osvojené vedomosti z materinského jazyka a koncentráciu našich žiakov.

            Medzi úspešných riešiteľov patria: Simona Varechová z 8. ročníka, Jakub Vlček z 9. triedy, Jakub Frollo z 9. ročníka. Postupujúcim žiakom do okresného kola sa stal deviatak, Dávid Rejdík.

            Gratulujeme!

          • NÁJDI KNIHU, KTORÁ MÁ V NÁZVE osobné MENO

          • Knižná produkcia ponúka množstvo príbehov, za ktorými stoja neobyčajní hrdinovia. Pohľadajte doma, v školskom kútiku alebo v knižnici titul, ktorý má v názve meno hlavnej postavy. Možno budete príjemne prekvapení a nájdete knihu, ktorej hrdina nesie vaše krstné meno.

            Obaly kníh, ktoré nájdete a prinesiete budú zdokumentované a fotografie nájdu svoje miesto na FB našej školy. Neváhajte a vydajte sa za dobrodružstvom po hľadaní kníh s osobným menom.

          • VLAKOM ZA UMENÍM

          • Na našu prvú piatacku exkurziu sme sa vydali 10. októbra 2023 vlakom do Rosenfeldovho paláca v Žiline. Komentovaná prehliadka stálej expozície Bábky v podkroví nám otvorila tajomný svet bábok, ktorý odhaľoval historický vývin divadla. Tradičné bábky, originálne dekorácie a rekvizity z profesionálnych vystúpení rezprezentovali činnosť Bábkového divadla v Žiline. Skutočným dobrodružstvom bol voľný pohyb po priestore, možnosť dotýkať sa predmetov a vyskúšať si, čo nás zaujalo. Viesť marionety, oživiť maňušky, zahrať si čierne či tieňové divadlo. Neobišli sme ani „maskérňu“ s kostýmami a parochňami. Prepojenie fantázie a vedomostí sme preukázali počas tvorivej aktivity v detskej dielni. Získali sme skúsenosť z výroby reklamného plagátu, ktorý musel obsahovať všetky náležitosti a zároveň upútať a korešpondovať s témou.

            Techniku ručnej knihárskej výroby v „priamom prenose“ nám ukázala majiteľka jedinečnej knihárskej dielne pani Lida Mlichová. Nami nepoznané staré tradície a ich mnohorakosť nás fascinovali a odkryli nám krásu exkluzívnych kníh.

          • ZVEDAVÍ SPOTREBITELIA – DEVIATACI

          • Ako sa máme správať v obchode by mal vedieť každý zákazník. Zvedaví deviataci však chceli vedieť, ako to vyzerá a funguje mimo predajnú plochu. Mali veľa otázok týkajúcich sa technických predpisov a hygienických noriem prevádzky.  Niektorí sa zaujímali o  prácu pani predavačiek a chceli vedieť, aké sú podmienky, ak by si chceli vybaviť  brigádu v obchodných službách.

            Ochotná pani vedúca  miestnej predajne CoopJednota ich sprevádzala preberacími priestormi tovaru od dodávateľov, skladmi tovaru  a predajnými zónami. Predviedla im manipuláciu s tovarom pri vykladaní, upozornila na podmienky skladovania, nezabudla ani na hygienické predpisy a pokuty vyplývajúce zo zistených nedostatkov. Ochotne odpovedala na otázky a jej kolegyne rovnako pohotovo reagovali na našu prítomnosť za plnej prevádzky.

            Veríme, že táto skúsenosť spestrila vyučovanie techniky žiakom a obohatila ich o nové poznatky.

          • Deň voľby povolania

          • Kam na strednú školu? Čím budem? V utorok 26. septembra 2023  sa  uskutočnil pre našich deviatakov Deň voľby povolania v spolupráci s Centrom pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Čadci.

            Po úvodnej prednáške o voľbe povolania žiaci absolvovali preverenie orientačných intelektových schopností a záujmový test na profesijnú orientáciu. Následne prebiehali individuálne konzultácie s pracovníčkami CPPPaP Mgr. Kubicovou a Mgr. Padychovou. ktorých sa mohli zúčastniť aj rodičia so svojím dieťaťom.

            Popri tom pre žiakov priebežne majú stredné školy Dni otvorených dverí, ktorých sa žiaci môžu zúčastňovať podľa vlastného záujmu.

          • Zabudnuté veci žiakov ...

          • Vážení rodičia,

            opäť sa nám v škole nahromadilo viacero zabudnutých kusov ošatenia detí. Ak si spoznáte niektoré z nich, môžete si ich vyzdvihnúť na spodnej chodbe školy.

          • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV 2023

          • 26. septembra sme si aj na našej škole opäť pripomenuli Európsky deň jazykov rôznymi aktivitami v rámci zážitkového vyučovania na hodinách angličtiny, nemčiny, slovenského jazyka, hudobnej výchovy, prírodovedy a geografie.

            Naši najmenší – prváčikovia, sa vydali na kúzelnú cestu Z rozprávky do rozprávky.

            Pozdrav Ahoj! v európskych jazykoch sa vďaka svojej pani učiteľke naučili druháci.

            Tretiaci si zahrali pexeso štátov EÚ, vypočuli si cudzojazyčnú rozprávku a zanôtili si pieseň Starý farmár farmu mal.

            Časti ľudského tela sa v angličtine, nemčine, taliančine, ruštine a chorvátčine naučili pomenovať štvrtáci. Okrem toho si vypočuli aj piesne európskych krajín.

            Žiaci 5. A a 5. B si vyskúšali behací diktát a pomocou vlajok krajín EÚ si zahrali hru Odkiaľ si?. 

            Šiestaci sa dozvedeli zaujímavosti o jazykovej štruktúre európskeho obyvateľstva a prostredníctvom obrázkov si precvičili slovnú zásobu v hre About me.

            Siedmaci spolu s ôsmakmi zasa úspešne absolvovali jazykový kvíz a porozprávali                         sa o typických symboloch vybraných európskych krajín.

            Deviataci si pri tvorivosti požičali svetoznáme logo od skupiny The Rolling Stones, aby si pripomenuli, ako sa do nemčiny preložia jazyky krajín EÚ. Na hodinách slovenského jazyka si vytvorili Červenú knihu jazykov, do ktorej zaradili latinčinu či staroslovienčinu, a hodina angličtiny sa niesla v téme Šport a ja.

             

            Európsky deň jazykov opäť pripomenul žiakom dôležitosť učenia sa jazykov a poukázal aj na jazykovú a kultúrnu rozmanitosť Európy.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou E.A.Cernana
        • 0948 493080 riaditeľ školy 0948 716861 zástupkyňa riaditeľa
        • Ústredie 316 Vysoká nad Kysucou 023 55 Vysoká nad Kysucou Slovakia
        • 0948 097121
        • 0948233535
        • 0948143727
        • 041/4364490
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje