• Preventívne aktivity

          • Celý školský rok sa venujeme na našej škole preventívnym aktivitám zameraným na predchádzanie rizikového správania v školskom prostredí. V rámci primárnej prevencie oslovujeme aj odborné inštitúcie, medzi ktoré patrí aj Centrum poradenstva a prevencie v Čadci. V mesiaci NOVEMBER sme v spolupráci s CPP uskutočnili pre našich žiakov zážitkové besedy, aktivity a výcvikové programy pod vedením pracovníčok CPP v Čadci Mgr. Zuzanou  Knocíkovou a   Mgr. Zdenkou Budošovou na témy:

            2. ročník - Buďme kamaráti – Preventívne aktivity zamerané na podporu vzťahov v triednom kolektíve. Cieľom prednášky bolo informovať žiakov o problematike šikanovania a jeho dopadoch na jednotlivca. Spoločne diskutovali o tom, aké situácie ich robia šťastnými,  ktoré slová od kamarátov ich potešia. A naopak, z ktorých situácií sú smutní,  ktoré slová im ubližujú.

            3. ročník  - Podpora súdržnosti medzi žiakmi - Preventívny výcvikový program zameraný na posilnenie vzťahov v triede, podporu kooperácie a komunikácie medzi žiakmi. V triede boli realizované interaktívne aktivity zamerané na poznanie a popísanie vlastných emócií k prežívaniu vzájomných vzťahov v triede. Cieľom druhej aktivity bolo rozvíjanie empatie a citlivosti voči svojmu prežívaniu a prežívaniu druhých. A zároveň posilniť pocit zodpovednosti v interakciách so spolužiakmi, v komunikácii s nimi nielen v triede, ale aj v online priestore. Stretnutie bolo ukončené poskytnutím pozitívnej spätnej väzby spolužiakovi.

            4. ročník – Vzťahy medzi rovesníkmi -  Preventívne aktivity zamerané na podporu vzťahov v triednom kolektíve. Cieľom prednášky bolo informovať žiakov o problematike šikanovania a jeho dopadoch na jednotlivca. Spoločne so žiakmi boli zadefinované základné pojmy ako šikanovanie a zamerali sme sa aj na druhy šikanovania, objasnenie pojmov obeť a agresor. Žiaci boli oboznámení aj s  možnosťami vyhľadania pomoci pri strete so šikanovaním. Prostredníctvom terapeutických kariet spoločne diskutovali o pocitoch žiakov v triede a o tom, ako si so spolužiakmi rozumejú.

            5. ročník - Nebezpečenstvá virtuálneho sveta

            Preventívne aktivity zamerané na oboznámenie žiakov so základnými znakmi kyberšikany a so zásadami bezpečného správania na internete sa. Hlavným cieľom aktivít bolo posilniť zručnosti v oblasti rozpoznania šikany vo virtuálnom priestore a oboznámiť žiakov s možnosťami pomoci obetiam kyberšikany. Stretnutie prebiehalo na základe zážitkových aktivít a s využitím projektívnych metód. Spoločne  diskutovali o prejavoch kyberšikany vo virtuálnom priestore zadefinovali si základné znaky šikanovania. Rozprávali  sa o možnosti ako blokovať užívateľov na sociálnych sieťach, ako vyhľadať pomoc u rodiča, učiteľa a diskutovali o možnostiach pomoci obetiam šikanovania zo strany svedka. Žiaci boli  upozornení aj na zdroje pomoci (napr.: 116 111, ipcko.sk, camip.sk, viacakonick.gov.sk a i.).

            6. ročník  - Tolerancia a úcta v triede, riešenie konfliktov

            Prednáška formou diskusie. Prostredníctvom zážitkovej aktivity s využitím terapeutickým kariet žiaci rozprávali o pocitoch a vzťahoch v triede, o možnostiach riešenia hádky. Atmosféra v triede bola pozitívna a priateľská.

            7. ročník – Netiketa v online komunikácii – prednáška bola zameraná na zvýšenie povedomia o bezpečnom a zodpovednom používaní internetu a sociálnych sietí.  Podpora pocitu vlastnej zodpovednosti v online priestore. Úlohou žiakov bolo zostaviť 10 pravidiel bezpečného profilu na sociálnych sieťach, ktoré by odporučili svojim starým rodičom pri tvorbe nového profilu.

            8. ročník - Cesta k budúcemu povolaniu

            Hlavným cieľom kariérových aktivít bolo u žiakov podporiť sebarozvoj, sebapoznávanie a zamyslenie sa nad zmenami, ktoré budú prežívať pri nástupe na stredné školy či do zamestnania.

            Žiaci sa oboznámili s trhom práce, dozvedeli  sa ako pristupovať k voľbe povolania, čo treba brať do úvahy a na čo si dať pozor pri tomto dôležitom rozhodnutí.

            9. ročník -- Obchodovanie s ľuďmi

            So žiakmi 9. ročníka bol realizovaný preventívny program na tému obchodovanie s ľuďmi, riziká práce v zahraničí. Žiaci diskutovali o základných znakoch, prostriedkoch a účeloch obchodovania s ľuďmi.  Tiež boli oboznámení o výhodách a nevýhodách práce v zahraničí a informovaní o tom, čo by malo byť obsahom pracovnej zmluvy,  ako by sa mali pripraviť na cestu do zahraničia formou aktivity „KUFOR“. V rámci druhej vyučovacej hodiny bol žiakom premietnutý dokumentárny film „Mne sa to stať nemôže“, ktorého obsahom boli reálne príbehy ľudí o tom, ako sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi.

            Spätná väzba od žiakov bola pozitívna a my veríme, že informácie, ktoré im boli poskytnuté budú prínosom pre ich životné rozhodnutia.

          • Vianočné trhy sa opäť blížia ...

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            radi by sme Vás chceli poprosiť o pomoc pri príprave výrobkov na „Vianočné trhy”, ktoré sa uskutočnia 09.12.2023 v obci.  Zisk z predaja bude odvedený do finančných prostriedkov rady rodičov a použitý na zlepšenie materiálno-technických podmienok pri výchovno-vzdelávacej činnosti detí. 

            Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s Vami!

          • Exkurzia - Lednické Rovne

          • Žiaci 8. a 9. ročníka navštívili dňa 14. novembra 2023 Skláreň v Lednických Rovniach, ktorá bola najúspešnejšou slovenskou sklárňou v minulosti a je ňou aj v súčasnosti. 

            Naši ôsmaci a deviataci si mali možnosť pozrieť zušľachťovanie skla rôznymi dekoráciami a tiež rozpoznať ručnú výrobu od strojovej. Viac ako storočná tradícia vo výrobe skla , bohaté skúsenosti kvalifikovaných zamestnancov , technologické vybavenie  a pestrosť sortimentu očarilo a obohatilo našich  žiakov  o nové a zaujímavé informácie.

             V rámci exkurzie navštívili aj sklárske múzeum a mali možnosť si zakúpiť výrobky zo skla v predajni.

            Aj takýmto atraktívnym spôsobom im bola priblížená chémia a zároveň sa mohli informovať o štúdium v Lednických Rovniach. 

            Organizácia: Mgr. Emília Krasulová

            Pedagogický dozor: Mgr. Alojz Žuffa, Mgr. Zuzana Odnogová, pani asistentka Monika Černická

          • Týždeň zdravej výživy

          • Farebný, chutný a racionálny, taký bol Týždeň zdravej výživy na našej škole. Živé diskusie, rôznorodé aktivity a zdravé ochutnávky prispeli k informovanosti žiakov o zdravej životospráve v dňoch od 16. do 20. októbra.

            Každý deň bol niečím iný a zaujímavý. Vyučovanie spestrili žiakom pani učiteľky na hodinách  aj pani vychovávateľky v ŠKD. „Som krásny a zdravý“ bolo motto aktivity zameranej na výrobu postavičiek z ovocia a zeleniny. Svoj názor na zdravé stravovanie a nekvalitné potraviny žiaci prezentovali tiež tvorivou výtvarnou činnosťou. Pri tvorbe Chutných obrazov sa inšpirovali ovocnými stromami a plodmi lesov a záhrad. Priestory chodby školy skrášlila výstava ovocia a zeleniny pod názvom Čo sa nám urodilo. Senzorickou aktivitou si preverili svoje vedomosti a overili „či ich zmysly neklamú“. So zatvorenými očami mali identifikovať ovocie podľa tvaru, vône a chuti.

            Tento týždeň všetkým zachutil. Obohatil nás o nové zážitky, skúsenosti a dozvedeli sme sa veľa nových užitočných informácií. S radosťou si ho pripomenieme aj budúci rok.

            Hovorme o jedle – prevezmime zodpovednosť za svoju výživu, zahŕňa súťažno-vzdelávacie aktivity, do ktorých sa zapája každoročne aj naša škola.  Vyhlásené sú denné témy,  ktoré žiaci teoreticko-prakticky realizujú na rôznych predmetoch. Trieda 5.A sa zapojila pohybovými aktivitami do témy dňa „Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov“. Drepovali s jablkom,  robili kľuky a „chodili“ fúrik. Tretiaci vyrábali športových maskotov Ovocníček a Zelninko.

            Žiaci našej školy sa tvorivo vyjadrili štetcom a farbami v „Chutnom maľovaní“ a perom v literárnej súťaži Neplytvám potravinami – čas ukáže lásku našej planéte. Všetky súťažné práce boli evidované a odoslané koordinátorom projektu Hovorme o jedle.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou E.A.Cernana
        • 0948 493080 riaditeľ školy 0948 716861 zástupkyňa riaditeľa
        • Ústredie 316 Vysoká nad Kysucou 023 55 Vysoká nad Kysucou Slovakia
        • 0948 097121
        • 0948233535
        • 0948143727
        • 041/4364490
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje