• POĎAKOVANIE ZA SPONZORSKÝ DAR

          • Základná škola vyslovuje poďakovanie Mgr. Jozefovi Holičárovi  za sponzorský dar – rôzne druhy lôpt.

            Žiaci sa loptám veľmi potešili a tešia sa na ich využitie v rámci hodín telesnej výchovy, krúžkov či v ŠKD.

          • DIVADELNÉ PREDSTAVENIE POPOLVÁR

          • Kultúrny dom vo Vysokej nad Kysucou hostil dňa 26. 4. 2023 v rámci 55. ročníka Palárikovej Rakovej divadelné predstavenie Popolvár v podaní Potulného divadla J+T z Medzibrodu.

            Návštevou predstavenia si spestrili dopoludnie aj žiaci našej školy. Vtipné spracovanie tejto klasickej rozprávky opäť všetkým pripomenulo tie najdôležitejšie hodnoty v živote. Za umelecký zážitok sa žiaci divadelníkom poďakovali zaslúženým potleskom.

            Umenie si tak zasa našlo cestu aj k našim divákom!

          • Zápis detí do MŠ pre školský rok 2023/2024

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ E.A.Cernana oznamuje, že v dňoch 01. - 31.05. 2023 je možné prihlásiť dieťa do MŠ. Prihlášku je potrebné doložiť v papierovej podobe, podpísanú oboma rodičmi a potvrdené pediatrom.

            Deti sa do materskej školy prijímajú na základe písomnej žiadosti zákonných zástupcov s potvrdením o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa, ktoré obsahuje aj údaj o povinnom očkovaní. 

            Prihlášky je možné odovzdať zástupkyni riaditeľa pre MŠ- p. Eve Janetkovej

            Tlačivo - Žiadosť o prijatie nájdete tu 

          • EKONOMICKÁ OLYMPIÁDA

          • Príležitosť zapojiť sa do on-line olympiády z oblasti finančnej gramotnosti  a z aktuálnych ekonomických problémov mali v tomto školskom roku aj žiaci základných škôl. V pilotnom ročníku, ktorý prebiehal v marci, nechýbali naši deviataci. Výzvou pre nich bola časová ohraničenosť a rozmanitosť otázok, ktoré preverili ich vedomosti a posilnili ekonomické vzdelávanie.

            V Žilinskom kraji bolo vyhlásených 50 najúspešnejších riešiteľov. Medzi nimi sa umiestnili Natália Holazová, Lívia Majtényiová a Klára Šupčíková.

            Gratulujeme!

          • Dodatok k školskému poriadku platný od 1. 5. 2023

          • Dodatok k školskému poriadku zo dňa 17. 04. 2023

             

            Po prerokovaní na PR dňa 17. 04 .2023 a prerokovaní v Rade školy dňa 12. 04. 2023 sa dopĺňa znenie v časti:

            Čl. 5        Správanie sa žiakov na vyučovaní

            Žiakovi sa zakazuje:

            • Nosiť na vyučovanie a používať  akékoľvek smart zariadenie a zariadenie umožňujúce záznam a prenos dát, zvuku a obrazu.

            Uvedené zariadenia si žiaci môžu uzamknúť do skriniek po príchode do školy. Použiť tieto zariadenia môžu žiaci iba po predchádzajúcom súhlase vyučujúceho.

             

            Dodatok nadobúda platnosť od 1. 5. 2023

          • PYTAGORIÁDA

          • V školskom kole Pytagoriády si mohli aj v tomto roku vyskúšať svoje „matematické sily“ žiaci z tretieho až z ôsmeho ročníka.

            Z jednotlivých tried boli úspešní:

            4.A: Filip Frollo

            4.B: Šimon Varecha, Šárka Šašláková

            5. trieda: Matej Šupčík, Timotej Valach, Vanesa Vlčková,

                Aneta Kománková, Viktória Švíková

                      8. ročník: Dávid Rejdík, Matúš Varecha, Jakub Frollo

             

            Úspešní riešitelia postúpili ďalej a reprezentovali našu školu v okresnom kole. Postupová matematická súťaž umožňuje žiakom prezentovať svoje matematické znalosti a logické myslenie. Žiaci môžu objektívne porovnať svoje vedomosti a schopnosti s úrovňou žiakov z iných škôl.

            V okresnom kole nás úspešne reprezentovali Filip Frollo, Matej Šupčík a Dávid Rejdík.

          • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

          • Už niekoľko rokov realizujeme zápis detí do 1. ročníka formou krátkych pohovorov s deťmi, kde zisťujeme nielen ich komunikačné zručnosti, priestorovú orientáciu, rozoznávanie farieb a matematické predstavy, ale aj manipulačné zručnosti. Deti sa bezprostredne pustili do komunikácie s pani učiteľkami a snažili sa splniť úlohy čo najlepšie. Dokonca vedeli samy zhodnotiť, či sa im práca podarila, alebo nie. Pochválili sa, čo najradšej robia, a niektorí nám predstavili aj svoje tvorivé nápady. Sme radi, že k nám prichádzajú šikovní speváci, recitátori, ale aj maliari.

            Ako by to bolo, keby sme nemali pre deti aj nejaké odmeny! Niektoré boli zakúpené z prostriedkov rodičovskej rady, o ďalšie sa postarali pani vychovávateľky z ŠKD a žiaci, ktorí vytvorili záložky do kníh.

            Deti mali možnosť odfotiť sa aj v našom miniateliéri, čo sa stretlo s pozitívnym ohlasom nielen rodičov, ale aj detí.

            Teší nás, že sme inšpiráciou aj pre iné školy a chcú realizovať zápis podľa nášho vzoru.

            Všetkým rodičom, ktorí sa rozhodli zapísať svoje dieťa  na plnenie povinnej školskej dochádzky v našej škole, ďakujeme a budúcim prváčikom prajeme úspešný štart do nového školského roka.

          • Veľkonočné tvorivé dielne

          • Kysucké múzeum v Čadci každoročne pozýva na výstavu kraslíc a veľkonočných dekorácií. V mesiacoch marec a apríl sa jej zúčastnili aj žiaci 5., 8. a 9. ročníka v sprievode pani učiteliek.

            Žiaci mali možnosť vidieť pestrú paletu tradičných i moderných techník zdobenia veľkonočných kraslíc od viac ako 40 vystavovateľov s názvom Vítanie jari.  Po inšpiratívnej výstave ich už čakali pripravené tvorivé dielne, kde si žiaci mohli ozdobiť sklenené vajíčko vlastnými veľkonočnými motívmi. Pri  práci prejavili kreativitu a trpezlivosť a za odmenu si mohli svoje vajíčko odniesť domov.

            Pri návšteve múzea neobišli ani prebiehajúcu expozíciu s názvom Dejiny Čadce a okolia, kde sa oboznámili s nepoznanými historickými udalosťami na našom území a  výstavu Pod patronátom sv. Floriána, ktorá predstavila bohatú históriu hasičských zborov na Kysuciach.

            Z Kysuckého múzea sa presunuli do Galérie v Čadci, kde ich čakala zaujímavá žiarivá a farebná výstava Miliny Zimkovej a Norberta Kelecsényiho pod názvom Nájdené symboly.

          • CHEMICKÁ OLYMPIÁDA

          • Pozorovať, experimentovať, merať a overovať sú procesy, ktoré aktívne zapájajú žiakov na vyučovaní. Skúsenosti a zručnosti z každodenného života môžu žiaci využívať a rozvíjať  v špeciálne upravenej učebni, kde spoznávajú pozitíva a negatíva látok, ktoré ovplyvňujú život človeka.

            V školskom roku 2022/2023 sa zapojili do domáceho kola chemickej olympiády aj naši žiaci. Úspešní súťažiaci riešili teoretické aj praktické úlohy v postupových kolách. Úspešnými riešiteľmi v školskom kole sa stali Majtényiová Lívia, Ligačová Lenka a Holazová Natália. V okresnom kole sa úspešnou riešiteľkou stala Lívia Majténiová.

            Gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

          • DEŇ VODY

          • „Nevyhnutná pre život.“ Túto myšlienku hovoria žiaci najčastejšie, keď sa ich opýtame: „Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie voda?“ Za Svetový deň vody bol určený 22. marec, aby nám pripomínal tento nenahraditeľný zdroj zachovania života a zdravia na našej planéte.

            Aj my sme si na škole pripomenuli tento deň a žiaci sa venovali téme Voda viacerými aktivitami.

            Na prvom stupni vyrábali rôznymi výtvarnými technikami symbolickú kvapku vody. Lepili kvapky vody, vypĺňali pripravené pracovné listy a rozprávali sa o kolobehu vody.  Reflexiou vlastných vedomostí a skúseností s konzumáciou minerálnych vôd vznikal popri živej diskusii projekt Minerálna voda. Žiaci si vytvorili vlastnú minerálnu vodu z papiera.        Úlohy ich motivovali k poznávaniu, kreativite a vyjadrovaniu myšlienok.

            Starší žiaci sa prostredníctvom rôznych dokumentov a grafov zahrali na „vedcov“.  Zisťovali, počítali, porovnávali a vyhodnocovali spotrebu vody v bežnej domácnosti. Aktívne využívali poznatky z bežného života. Vymenili si subjektívne informácie, vyhľadávali fakty a porovnávali štatistické údaje. Spoločne hľadali odpovede na otázky:

            Koľko vody denne minie jedna domácnosť?

            Koľko litrov vody sa priemerne spotrebuje pri každodenných činnostiach? (pranie, varenie, údržba domácnosti)

            Koľko pitnej vody využívame v priemere na osobnú hygienu a splachovanie?

            Aká je  spotreba vody na priamu konzumáciu (pitie)?

            Odpoveďami na tieto otázky, boli zároveň vedení k diskusii ako s vodou šetriť. Dostali rady na zníženie spotreby vody a šetrenie nákladov domácnosti.

            Ich pozornosť bola smerovaná aj na využívanie vody v priemysle. Porovnávali spotrebu vody na území SR so spotrebou vody s inými štátmi z hľadiska celkovej spotreby vody na priemyselné účely. Uvažovali o využívaní podzemnej a nadzemnej vody v hospodárstve, jej kvalite čistenia a ďalšieho využitia.

            Vyučujúce sa nevyhýbali ani ekologickým témam znečisťovania vodných zdrojov a nedostatku pitnej vody vo svete. Názory žiakov ich zaujímali, diskutovali s nimi o ich zmýšľaní a snažili sa zovšeobecniť stanovisko k tomuto globálnemu problému v spoločnosti.

          • BUDÚCI PRVÁCI V PRVEJ TRIEDE

          • Už sme si zvykli, že pred zápisom predškolákov do 1. triedy sa prídu títo malí drobci pozrieť na to, ako to v prvej triede chodí. A sme radi, že sa nám to podarilo aj tento rok a že prišli aj  deti z Horného Kelčova.

            Ukázali nám, ako sa vedia podpísať, či vedia pri písaní správne držať pero, a niektorí sa pochválili aj tým, že už vedia prečítať niektoré písmená a  počítanie do 10 im nerobí problém. Pracovali veľmi sústredene a pri práci im veľmi ochotne pomáhali aj terajší prváci. Vypracovali si pracovný list a počítali na interaktívnej tabuli. Za svoju prácu dostali sladkú odmenu.

            Ďakujeme za ochotu aj pani učiteľkám z materskej školy, ktoré k nám s deťmi prišli. Tešíme sa, že sa už čoskoro uvidíme pri zápise.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou E.A.Cernana
        • 0948 493080 riaditeľ školy 0948 716861 zástupkyňa riaditeľa
        • Ústredie 316 Vysoká nad Kysucou 023 55 Vysoká nad Kysucou Slovakia
        • 0948 097121
        • 0948233535
        • 0948143727
        • 041/4364490
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje