• „Mami, už viem čítať, prečítam Ti rozprávku.“

          • Prváci od začiatku školského roka urobili veľký kus práce. Nesmelé začiatky sú už dávno preč a dnes sa môžu pochváliť tým, že si vedia prečítať všetko, čo len chcú. Svoje čitateľské zručnosti predviedli aj pred svojimi mamičkami. Zorganizovali sme malé posedenie, kde mohli počuť, ako sa darí ich deťom v čítaní. Hodiny, ktoré strávili so svojimi deťmi pri nácviku čítania určite neboli zbytočné. Teraz stačí už len pravidelne pokračovať v čítaní a výsledok určite bude stáť zato.

            Deti si pre mamičky pripravili aj krátke kultúrne pásmo z pesničiek a básní. Každý z nich mal pripravený drobný darček, ktorý im pomohli pripraviť pani vychovávateľky z ŠKD.   Veľmi sa na svoje mamy tešili, a preto ďakujem všetkým mamičkám, ktoré si našli čas a prišli sa na ne pozrieť.

            Netreba veľa slov o tom, začo všetko Vám deti vďačia, aj vrúcne objatie napovie veľa.

            Triedna učiteľka Mgr. J. Dočárová

          • Trestnoprávna zodpovednosť mladistvých

          • Dňa 29.5. 2023 sa v rámci plánovaných preventívnych aktivít uskutočnila odborná prednáška o trestnoprávnej zodpovednosti mladistvých pre žiakov 8. a 9. ročníka, ktorú viedla pani prokurátorka  Mgr. Dáša Hiklová z Okresnej prokuratúry Čadca v spolupráci s koordinátorkou  ochrany detí pred násilím PhDr. Annou Bednárovou.

            Vzájomným rozhovorom a zapájaním sa žiakov do výkladu boli žiaci informovaní a poučení, čo je trestnoprávna zodpovednosť. Vysvetlili pojmy priestupky a trestný čin, zodpovednosť, ktorá sa týka všetkých od dovŕšenia 14 roku života, ochranné opatrenia, sankcie pre mladistvých za porušovanie zákona a uviedli príklady z praxe. Dozvedeli sa, aké nepríjemné následky môže mať často neuvážené   konanie. 

            Naši žiaci tak mali možnosť získať veľmi zaujímavé informácie a upevniť si svoje právne povedomie.

          • Detský čitateľský maratón

          • V piatok, 26. 5. 2023 sa uskutočnil na našej škole detský čitateľský maratón „Čítajme si 2023", organizovaný Linkou detskej istoty. Hlavnou myšlienkou projektu je podporiť a zvýšiť záujem detí o čítanie kníh. Do čitateľského maratónu sa na našej škole zapojili všetci žiaci, čítalo sa v interiéri i exteriéri školy ba dokonca i v priestoroch pred OÚ v spolupráci s pracovníčkou miestnej knižnice Bc. Monikou Perďochovou.  

            Nad podujatím prevzala záštitu prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

            Výsledok detského čitateľského maratónu bude vyhlásený po sčítaní počtu čítajúcich detí z celého Slovenska v pondelok 29. mája 2023. http://www.ldi.sk/podujatia/citajme-si/

             

          • VÝLET NA LIPTOV – DEŇ PLNÝ ZÁŽITKOV

          • Deň strávený v zaujímavej lokalite, ktorý zorganizovali triedne pani učiteľky, zabezpečil žiakom nezabudnuteľné zážitky. Na jednodňový školský výlet sa autobusom vydali spoločne siedmaci a ôsmaci 18. mája. Cieľom ich cesty bol jeden z najnavštevovanejších regiónov turistického ruchu, Liptov.

            V Galérii Ilusia spoznávali zákony fyziky, overovali svoje zmysly a vedomosti v stálych aj vynovených expozíciách. Zážitkové centrum optických klamov im ponúklo fascinujúce umenie zábavných trikov. Žiaci si vychutnávali voľný pohyb po priestore, v ktorom sa zdalo, že nič nie je také, ako vyzerá. Nikto si nenechal ujsť jedinečné zábery, ktoré im aj po rokoch určite vykúzlia úsmev na tvárach.

            Po občerstvení sa presunuli do ZOOKONTAKT, kde pozorovali zvieratá inak, ako sú zvyknutí v bežných zoologických záhradách.  Prejsť sa vo výbehoch a voliérach pomedzi morčatá, papagáje, korytnačky, klokany a mačky bengálske mali možnosť všetci odvážni žiaci. Dostali sa do priameho kontaktu so zvieratami, pričom zamestnanci zoo dbali na ich bezpečnosť a zároveň im poskytli odborný výklad o každom zvierati.

            Voľný čas si vyplnili prehliadkou atrakcií, hádzaním na basketbalový kôš a prechádzkou v zrkadlovom labyrinte. Milou spomienkou im budú fotografie pri miniatúrach svetových stavieb.

            Tento výlet bude pre žiakov zážitkom na  celý život. Cestou domov si v autobuse vymieňali svoje postrehy a ukazovali fotografie. Každý si odnášal z prežitého dňa krásne spomienky, o ktoré sa nedočkavo  chcel podeliť so svojou rodinou a kamarátmi.

          • DEŇ MATIEK V 4. B

          • Žiaci 4. B si pre svoje mamičky pri príležitosti Dňa matiek pripravili krásny program plný spomienok a návratov do predchádzajúcich rokov strávených v školských laviciach.

            Úvod programu patril poďakovaniu mamám za ich lásku a starostlivosť. Okrem milých slov plných vďaky predstavili štvrtáci svojim mamám aj svoje vzácne poklady v podobe prvých písomiek z prvého ročníka či prvej knižky. Nezabudnuteľné chvíle za štyri spoločne strávené roky priblížili všetkým rôzne triedne fotografie. Všetky tieto vzácnosti im až doposiaľ odkladala ich triedna pani učiteľka.

            Šikovnosť a hudobné nadanie predviedli žiaci v hre na flaute a heligónke a v interpretácii rôznych piesní.

            Nechýbali ani zábavné hry ako Milionár či Živé pexeso.

            V závere obdarovali štvrtáci mamičky milými darčekmi a z ich úst ešte raz zaznelo jedno veľké:

            „Mama, ďakujem!“

          • KVALIFIKÁCIA DO OKRESNÉHO KOLA V MALOM FUTBALE

          • Tretia kvalifikačná skupina mladších žiakov v malom futbale odohrala 15. mája zápasy o postup do okresného kola. V priestoroch telocvične ZŠ s MŠ E. A. Cernana  sme hosťovali ZŠ Klokočov a ZŠ  ČA – Rázusova.

            Našu školu reprezentovalo 10-členné družstvo v zložení:

            5. ročník - M. Šupčík, T. Kolenák , 6. trieda – D. Pavlišin, D. Čerňan, 7. ročník – D. Hetflajš, S. Kubačák, A. Šupčík, J. Varecha.

            Počas turnaja žiaci preukázali bojovného ducha, športové správanie a rešpektovanie pravidiel.

            Výsledková listina:

            1. miesto ZŠ ČA – Rázusová
            2. miesto ZŠ s MŠ E. A. Cernana
            3. miesto ZŠ Klokočov

            Ďakujeme našim športovcom za reprezentáciu.

          • Superstar 2023

          • V priestoroch našej školy zneli 10. mája melodické hlasy mladých talentov. Odvážnych žiakov, ktorí sa rozhodli bojovať o miesto v speváckej súťaži bolo dosť. Porota si pozorne vypočula každú populárnu pieseň a sledovala aj pôsobenie spevákov na publikum.

            Napriek tomu, že väčšina spevákov podala skvelý výkon, nie každému sa podarilo dostať medzi najlepších.

            O miesto v školskom kole SUPERSTAR 2023 súťažili žiaci v 2 kategóriách.

            1. kategória (1. stupeň) -    1. miesto    Magdaléna Moravčíková,   4. B

                                                        2. miesto    Tobias Valach,   2. trieda                                   

                                                        3. miesto    Alexandra Jantošová,  3. trieda

             

            2. kategória (2. stupeň) -     1. miesto   Viktória Švíková,   5. trieda

                                                        2. miesto   Jennifer  Kováčová ,  5. trieda

                                                        3. miesto   Marcel Kalakaj,    5. trieda

            Srdečne gratulujeme!

            Ďakujem pani učiteľkám, ktoré podporujú mladé talenty a zorganizovali túto súťaž. Dary, ktoré si výhercovia odniesli boli zabezpečené z financií Rodičovskej rady pri ZŠ s MŠ E. A. Cernana.

          • Vyhodnotenie súťaže "Hasič pretekár" v literárnom a grafickom prejave

          • Súťaž "Hasiči očami detí" je na našej škole pozitívne vnímaná. O literárne práce a kresby s  tematikou  "Hasič pretekár" nebola núdza ani tento školský rok. 

            Dňa 5. mája 2023 odovzdali a poďakovali za aktívnu účasť našim žiakom hasiči z Okresného výboru Dobrovoľnej požiarnej ochrany v Čadci medailu, vecné ceny a diplom týmto žiakom:

            Literárny prejav: 

             3. - 4. ročník:

            1. miesto: Michaela Smiešková - 3. ročník

            2. miesto: Kristína Odnogová - 4. A

            3. miesto: Adela Papajčíková - 4.B

            5. - 7. ročník:

            2. miesto: Timotej Valach - 5. ročník

            3. miesto: Simona Varechová - 7. ročník

            Grafický prejav:

            1. - 4. ročník:

            1. miesto: Klára Bavlšíková

             Práce ocenené mimoriadne porotou:

            Dávid Súhrada, Radovan Krkoška, Lenka Stašová - 1. tr., Tamara Planetová - 2. tr., Alexandra Jantošová - 3. tr., Kristián Pavelka, Sofia Stainegerová - 4.B, Tomáš Tanistrák, Ema Varechová - 5. tr., Eliška Putoríková - 7. tr., Katarína Dormanová - 9.tr.

             Zúčastneným žiakom ďakujeme za iniciatívu a chuť zapojiť sa už do 20. ročníka tejto súťaže a oceneným srdečne gratulujeme.

          • EXKURZIA S BANSKOU TEMATIKOU

          • Nevšedný deň prežili žiaci 5. a 7. ročníka v piatok 5. mája 2023 vďaka exkurzii do okolia Banskej Štiavnice.  

            Úvod exkurzie patril návšteve Banského múzea, ktoré ako najstaršia a tematicky najrozsiahlejšia banícka expozícia na Slovensku ukazuje vývoj rudného baníctva v stredoeurópskom priestore od stredoveku do konca 20. storočia.  Žiaci sa najviac tešili na podzemnú časť banského múzea − štôlňu Bartolomej, kam sfárali ako skutoční baníci. Autentické priestory štôlne priniesli žiakom nevšedný zážitok.

            Po banskom dobrodružstve nasledovala prehliadka kaštieľa vo Svätom Antone, ktorý je úzko spätý so symbolikou kalendára. Kaštieľ mal pôvodne 4 vchody (ročné obdobia), 7 arkád (dní v týždni), 12 komínov (mesiacov v roku), 52 izieb (týždňov v roku) a 365 okien (dní v roku).  Obdiv žiakov si získali najmä bohato zariadené miestnosti a pôvodný nábytok.

            V závere exkurzie žiaci navštívili Základnú školu s materskou školou Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach, ktorá je prvou základnou školou na svete, na ktorej sa vyučuje povinný predmet sokoliarstvo. Vzdelávanie žiakov sa na tejto škole orientuje na lesnícke vzdelanie a je úzko prepojené s ochranou prírody.

             

            Tento deň plný neobyčajných zážitkov si žiaci spolu s pani učiteľkami užili plným dúškom!

          • DIPLOM PRE NATÁLIU

          • Dynamické, pestré a najmä praktické, také sú moduly na zmudri.sk.  Hodiny občianskej výchovy žiakom inovujú bezplatné video kurzy, ktoré u nich podporujú proces učenia sa. Spätnú väzbu získava žiak a učiteľ úspechmi v kvízoch „šitých“ na preberanú tému. Aktívni a vytrvalí riešitelia kvízov odmenení diplomom

            Na našej škole dostala toto ocenenie Natália Holazová z 9. triedy. Portál jej udelil DIPLOM z oblasti finančnej gramotnosti.

          • POĎAKOVANIE ZA REPREZENTÁCIU ŠKOLY V ŠPORTOVÝCH SÚŤAŽIACH

          • ​​​​​„ČOKOLÁDOVÁ TRETRA“

            Žiakom 2., 3. a 4. ročníka: K. Bavlšíkovej, M. Bebčákovi, J. Holákovi, K. Kožákovej, Š. Šašlákovej, Š. Varechovi, T. Bavlšíkovi, a Z. Jantošovej,  patrí poďakovanie za reprezentáciu školy v okresnom kole atletickej súťaže „ČOKOLÁDOVÁ TRETRA“, ktorá sa konala 27. 4. 2023 na atletickom štadióne v Čadci.

            Organizátormi súťaže boli CVČ Čadca, Atletický klub Čadca. 

            McDONALD's Cup 2023

            McDonald's Cup je postupová súťaž školských tímov chlapcov aj dievčat vo futbale. V tomto ročníku reprezentovali našu školu hráči a hráčky: K. Pavelka, F. Frollo, M. Lovasz, T. Bavlšík, Z. Jantošová, M. Bebčák, Š. Trvalec.

            Hoci sa našim žiakom v týchto súťažiach nepodarilo postúpiť, patrí im veľké poďakovanie za ich bojovnosť, oduševnenosť a zmysel pre fair play!

          • DEŇ ZEME

          • Enviromentálne motivovaný sviatok našej modrej planéty si každoročne pripomíname 22. apríla. Do aktivít ku Dňu Zeme sa už tradične zapája aj naša škola v spolupráci s obcou.  Piatkové počasie  nám umožnilo stráviť deň rôznymi pracovnými činnosťami v areáli školy a blízkeho okolia popri rieke Kysuca. Počas úvodného stretnutia žiakov s vyučujúcimi si jednotlivé triedy vyplnili program poznávacími a zábavnými aktivitami. Po pridelení úsekov koordinátorom, sa žiaci vybrali do terénu. Starší žiaci svedomito čistili breh rieky Kysuca. Ich mladší spolužiaci zas zametali, zbierali odpadky a skrášľovali okolie školy.

            Investovaný čas a viditeľný výsledok po práci svojich rúk sa snáď stanú hnacím motorom na posilnenie eko-zmýšľania mladých ľudí. Obyvatelia obce určite ocenia ich snahu a neostanú pozadu v čistení svojho okolia, aby táto školská akcia dosiahla širší účinok.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou E.A.Cernana
        • 0948 493080 riaditeľ školy 0948 716861 zástupkyňa riaditeľa
        • Ústredie 316 Vysoká nad Kysucou 023 55 Vysoká nad Kysucou Slovakia
        • 0948 097121
        • 0948233535
        • 0948143727
        • 041/4364490
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje