• ŠKOLSKÉ KOLO OLYMPIÁDY ZO SJL

          • Aj v tomto školskom roku súťažili naši ôsmaci a deviataci o postup do okresného kola olympiády zo slovenského jazyka. V kategórii C si 13. 10. 2022 preverili svoje vedomosti v online teste, ktorý pozostával z 25 otázok. ďalšou časťou bola tvorivá písomná úloha,  v závere predviedli svoje rétorické schopnosti. Tohtoročné školské kolo bolo napínavé, zapojilo sa doň 35 žiakov. Ambície stať sa úspešným riešiteľom mal každý, ale postúpiť do vyššieho kola mohol len najlepší.

            Víťazkou školského kola sa stala Klára Šupčíková z 9. triedyOdmenená bola peňažnou poukážkou na nákup v predajniach Papiernictvo CECH, ktorú venovala Rodičovská rada pri ZŠ s MŠ E. A. Cernana. Prajeme veľa úspechov v ďalšej reprezentácii školy.

            Spokojní môžu byť aj úspešní riešitelia: Alžbeta Šuleková, Lívia Majtényiová, Matej Papajčík, Jakub Vlček, Jakub Frollo, Klára Kudláčová, Róbert Stoliga, Valéria Polková, Laura Gajdicová, Jakub Šašlák, Jozef Staškovan.

          • V MESIACI NOVEMBER PRIPRAVUJEME VÝSTAVU MOJA NAJ KNIHA Z DETSTVA

          • Podeľte sa s nami o príbehy,  ktoré sú pre vás nezabudnuteľné.  Nazrite do domácich knižníc s vašimi deťmi alebo vnúčatami.  Možno máte tieto klasiky doma,  možno ste ich už čítali alebo čítate svojim potomkom.

            MOJA NAJ...(najmilšia, najčítanejšia, najobľúbenejšia) KNIHA Z DETSTVA. Stačí priniesť knihu do školy a vyučujúca SJL urobí fotodokumetáciu obalu (autor, názov diela) alebo pošlite fotografiu obalu knihy cez Edupage vyučujúcej SJL. Fotografie budú vytlačené a inštalované na nástenke SJL.

            Veríme, že si radi zaspomínate na detstvo a novými očami  v časovom odstupe nahliadnete do sveta fantázie, tajomna a mravného posolstva. Vaše čitateľské skúsenosti snáď inšpirujú  naše deti v súčasnosti.

          • AJ TAKÁTO MÔŽE BYŤ GEOGRAFIA

          • Zručnosť, kreativitu a šikovnosť ukázali aj žiaci 5. ročníka. Doma si vytvorili svoje vlastné glóbusy, ktoré boli zaujímavé nielen materiálovo, ale predovšetkým technickým a grafickým prevedením. Medzi výtvormi nechýbali 3D modely a ani model, ktorý by ste si pokojne pomýlili s glóbusom z obchodu.

            Glóbusy sú vystavené v učebni piatej triedy.

          • Európsky týždeň športu

          • Európsky týždeň športu oslavuje svoj ôsmy ročník a aj tento rok sa konal od 23. do 30. septembra 2022. Nápad Európskej komisie podporiť  ľudí k aktívnemu pohybu prostredníctvom hesla #BeActive sa ujal v celej Európe a počet registrovaných účastníkov každým rokom rastie.                       

            Naša škola sa zapojila do tohto športového podujatia kvôli nepriaznivému počasiu až 5. októbra 2022.                  Žiaci prvého stupňa realizovali tradičné a netradičné pohybové aktivity:  štafetový beh, skok vo vreci, hod čižmou a prenášanie vajíčka. Žiaci druhého stupňa boli rozdelení na chlapcov a dievčatá. Chlapci hrali medzi sebou ako ročníky futbal a dievčatá vybíjanú.                                                                                       

            Cieľom tejto aktivity je nabádať deti a žiakov  k pohybu a k zdravému životnému štýlu a zaujať športom už na základných školách. Nemali by sme ich nútiť, ale je dobré im ukázať, že šport je zaujímavý a zábavný.

            Poďakovanie za organizáciu patrí Mgr. Janke Jurčovej, vyučujúcim TSV, vychovávateľkám ŠKD a asistentkám učiteľa.

          • ZDRAVÁ VÝŽIVA

          • Vyvážená strava, dostatok pohybu a kvalitný spánok sú dôležité v každom veku človeka. Pri príležitosti Svetového dňa zdravej výživy (16. 10.) sa snažíme žiakom pripomenúť slová  La Rochefoucaulda: „Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie.“  Naša školská osveta pod vedením koordinátorky má široký okruh aktivít – besedy, súťaže, umelecké stvárnenie, pohybové hry....

            Prváci a šiestaci si pod dohľadom a usmernením  Mgr. A. Gerátovej z RÚVZ  v Čadci  prehĺbili svoje vedomosti a upevnili návyky z oblasti stravovania. Počas besedy (4.10.) na tému Zdravá výživa sa rozprávali o typickom stravovaní školákov, účinkoch jedla na zdravie človeka, rozmanitosti potravín a zásadách racionálnej výživy.

            Najmladší školáci živo diskutovali, zapájali sa a vyjadrovali svoje názory a skúsenosti. Neostalo však len pri slovách. Formou pracovného listu spoznávali zdravé potraviny a odhaľovali, prečo sú niektoré pokrmy nezdravé. Farebne triedili, vyznačovali a odlišovali pestrú paletu jedál. Výsledkom bol potravinový semafor, ktorý im pomôže orientovať sa v zdravej výžive.

            Šiestaci si po prezentácii plnej vedeckých poznatkov o racionálnom stravovaní vymenili svoje skúsenosti a chuťové preferencie. Potom spoločne s pracovníčkou regionálneho úradu triedili rôzne druhy potravín, spájali ich do  skupín, rozmýšľali nad ich výživovou hodnotou a zoraďovali produkty do potravinovej pyramídy.  Naučili sa túto názornú pomôcku „čítať“ a využiť ju pri zostavovaní jedálnička.

            Ďakujeme RÚVZ za spoluprácu a veríme, že pomohli rozšíriť vedomosti žiakov o výžive a zároveň ich motivovať k uvedomelému stravovaniu.   

          • AJ ZVIERATÁ SÚ ŽIVÉ BYTOSTI – VÝCHOVNÝ KONCERT

          • Aktuálnu problematiku ochrany práv zvierat priblížil našim žiakom 14.10.2022 výchovný koncert AJ ZVIERATÁ SÚ ŽIVÉ BYTOSTI od agentúry AmOs z Banskej Bystrice.

            Počas hodinového vystúpenia sprostredkovali umelci žiakom dôležité poznatky z oblasti ochrany zvierat a poukázali aj tienistú stránku ľudského prístupu k štvornohým bytostiam – preplnené útulky či pokusy na zvieratách v laboratóriách.

            Súčasťou hudobno-vzdelávacieho programu bola aj pestrá videoprojekcia a nechýbali ani otázky, prostredníctvom ktorých ukázali žiaci svoje vedomosti a prehľad v tejto oblasti. Za svoje správne odpovede si každý respondent odniesol sladkú odmenu.  

            Sme presvedčení, že vďaka podobným aktivitám s výchovným zameraním vyrastú z našich žiakov zodpovední a láskaví ľudia v prístupe k zvieracím kamarátom.

          • Preventívne aktivity v našej škole

          • Dňa 7. októbra navštívila našu školu mjr. Mgr. Jana Zlochová z policajného zboru v Čadci, ktorá pre žiakov 1. a 3. ročníka zrealizovala  preventívne  projekty.

            Preventívny projekt  ,,Póla radí deťom“ bol určený pre našich prváčikov. Prostredníctvom projektu boli deti primeraným spôsobom informované o rizikách, s ktorými sa môžu v bežnom živote stretnúť. „Póla“ formou príbehu vysvetľovala deťom riziká, ktoré im hrozia na ulici, na ihriskách či pri pohybe medzi cudzími ľuďmi. Rozprávali sa o dopravných predpisoch, ktoré musia dodržiavať pri bicyklovaní alebo keď idú na prechádzku.

            Žiakom 3. ročníka pani policajtka predstavila preventívny projekt „Oliho príbeh“. Prostredníctvom filmu oboznámila žiakov s možnými rizikami a dôsledkami nebezpečného správania sa v blízkosti železnice. Smutný príbeh Oliho a jeho kamarátov ukázal, ako sa môže skončiť ľudská neopatrnosť a vystrájanie.

            Veríme, že  z aktivít vedených  pútavým spôsobom a veku primeranou formou, si žiaci odniesli veľa rád a ponaučení.  Touto cestou sa chceme poďakovať pani policajtke a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

          • SÚŤAŽ ...

          • Dobrý deň,

              naša škola je zaradená do súťaže o ovocné dreviny a predplatné časopisu Záhrada.

            Od dnes až do 12.10. do 24:00 je možné hlasovať za našu školu. Ako hlasovať?

            Školy sú abecedne zoradené podľa krajov. Systém hlasovania je ošetrený proti viacnásobnému hlasovaniu, aby sa predišlo podvodom. Ak chce v jednej rodine na jednom zariadení hlasovať viac ľudí, dá sa to len tak, ak si stránku otvoria v inom prehliadači (google chrome, firefox, edge...), prípadne je nutné použiť iné zariadenie (mobil, tablet,...).

          • VYHODNOTENIE ŠKOLSKEJ SÚŤAŽE VYMYSLI NÁZOV ŠKOLSKÉHO ČASOPISU(ROČENKY)

          • Počas mesiaca september vymýšľali žiaci názvy pre školský časopis(ročenku). Nápady žiakov vyhodnotili dňa 3.10. pani učiteľky slovenského jazyka na 2. stupni. Z pestrej ponuky vybrali návrh žiaka 2. triedy Mirka Gracika. Ten sa do súťaže zapojil troma originálnymi návrhmi, ktoré pani učiteľky inšpirovali k vytvoreniu názvu ŠKOLSKÁ ROČENKA Z LÚPEŽOVA.

            Žiakovi bude udelená odmena z finančných prostriedkov Rodičovskej rady pri ZŠ s MŠ E. A. Cernana.

            Srdečne gratulujeme!

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou E.A.Cernana
        • 0948 493080 riaditeľ školy 0948 716861 zástupkyňa riaditeľa
        • Ústredie 316 Vysoká nad Kysucou 023 55 Vysoká nad Kysucou Slovakia
        • 0948 097121
        • 0948233535
        • 0948143727
        • 041/4364490
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje