• Hurá prázdniny !

          • Na pomyselnom odpočítavadle sa  zaskvela magická nula. Nastal túžobne očakávaný deň, keď posledný raz v tomto školskom roku stlačíme kľučku na dverách svojej triedy a vyberieme sa v ústrety letným dobrodružstvám a oddychu.

            30.jún je aj dňom školskej žatvy, keď žiaci dostanú úrodu, na ktorej usilovne desať mesiacov pracovali, v podobe vysvedčenia. Veľmi ma teší, že naši žiaci sa naozaj činili a viac ako stovka z nich prospela s vyznamenaním ! Hoci nie všetci dosiahli vynikajúce výsledky, treba oceniť snahu všetkých žiakov. Určite robili koľko vládali a toto konštatovanie potvrdzuje fakt, že v tomto školskom roku nikto nebol hodnotený nedostatočnou, a teda nemusí letný oddych obetovať na dobiehanie učiva a prípravu na opravné skúšky.Na tomto mieste chcem poprosiť rodičov, aby ocenili snahu a prácu svojich ratolestí a pri pohľade na vysvedčenie zaspomínali na svoje výsledky a na úsilie, ktoré vynaložili pri príprave na vyučovanie oni. Verte, že vaše deti to nemajú ľahšie ( a to už ani nehovorím o striedaní prezenčného, dištančného a hybridného vyučovania ). Našim deviatakom prajem veľa úspechov v nových školách a verím, že si občas s láskou  spomenú na svoju školu a učiteľov, tak ako  my budeme spomínať na vás.

            Dnes pani učiteľky základnej aj materskej školy vyprevádzajú svojich zverencov na prázdniny a vypočujú si od mnohých z nich úprimné a zaslúžené slová vďaky. Dovoľte aj mne poďakovať Vám, milé kolegyne, za vašu prácu.

            Často sme svedkami znevažovania a podceňovania práce učiteľa, ale všetky takéto postoje sú iba odrazom malosti ich autora a nie objektívnym hodnotením práce dobrého učiteľa. Nielen vaše vedomosti a pedagogické majstrovstvo, ale aj vaša láskavosť, ľudskosť , empatia a nezištná snaha pomôcť malým a mladým ľuďom z vás robia nenahraditeľnú súčasť ich životov a dospievania. Ďakujem Vám za každú vedomosť, ktorú ste odovzdali žiakom, za každé milé slovo, úsmev, pohladenie ale aj radu , pochopenie a cit, ktoré ste celý rok nezištne dávali deťom, ktoré nám ich rodičia zverili.

            Náš školský kolektív tvoria aj nepedagogickí pracovníci, ktorých práca je pre chod školy a škôlky nenahraditeľná. Ďakujem, že sa staráte o všetky tie veci, ktoré na prvý pohľad nevidieť, ale bez ktorých by sme nemohli tak hladko fungovať .V neposlednom rade patria moje slová vďaky pánovi starostovi, pánovi farárovi, poslancom a všetkým rodičom za ich podporu v rozkvete a napredovaní našej školy.

            Prajem všetkým krásne prázdniny a dovolenky !

                                                                                          Mgr. Alojz Žuffa, riaditeľ školy

          • Rozlúčka so školským klubom – OPEKAČKA

          • Ako každý rok i tento sa deti navštevujúce školský klub a pani vychovávateľky  tešili na tradičnú opekačku a spoločné stretnutie pri ohni. Každý sa tešil na chutné občerstvenie.  Spoločne sme si zaspomínali na veselé chvíle prežité v školskom klube v tomto školskom roku, na naše úspechy, kamarátstva.  Deti mali príjemný zážitok .

            Ďakujeme ZRPŠ  a pani Papajčíkovej za zabezpečenie občerstvenia. 

          • DEŇ PLNÝ ZÁBAVY A ZÁŽITKOV PRE DRUHÁKOV

          • Koniec školského roka je čas, kedy sa upevňujú triedne kolektívy aj vďaka jedinečným chvíľam a zážitkom na koncoročných výletoch. Pre žiakov z druhého ročníka  zorganizovala 27. júna triedna učiteľka pútavý program v Areáli športu a oddychu v Turzovke.

            Spoločne nastúpili na ranný vlak a vydali sa na cestu do mesta, čo bolo pre niektorých prvým dobrodružstvom.  Cestou mali všetci veselú náladu a tešili sa na spoločne strávené chvíle. Okrem zábavy a relaxu pani učiteľka nezabudla ani na praktické využitie vedomostí, ktoré nadobudli v škole.  Nákup občerstvenia, darčekov a suvenírov bol pre niektorých novou skúsenosťou a podporou k ich samostatnosti. Sami si spočítali výslednú cenu nákupu, uhradili potrebnú čiastku pri pokladni a skontrolovali vrátený výdavok. V športovo-oddychovom areáli mali k dispozícii všetky ihriská a atrakcie, na ktorých si zašportovali a vyšantili sa. Po aktívne strávenom dopoludní si spoločne založili oheň, na ktorom si opiekli  voňavé špekáčiky a chrumkavú slaninku.

            Ako dezert ich osviežila farebná, lahodná zmrzlina, ktorú si kúpili a vychutnali počas presunu na vlak.  Príjemne unavení sa vrátili domov.         

          • VESMÍR NA DOSAH VĎAKA MOBILNÉMU PLANETÁRIU

          • V závere školského roka navštívili žiaci našej školy v priestoroch KD vo Vysokej nad Kysucou prenosné digitálne planetárium, nafukovaciu kupolu s vnútorným projekčným plátnom, od Kysuckej hvezdárne v Kysuckom Novom Meste.  

            Starší žiaci mali možnosť nahliadnuť prostredníctvom dokumentu Zo Zeme do vesmíru aspoň na malú chvíľu do kozmu, obzrieť si zblízka planéty a podnikli dobrodružnú výpravu do minulosti, aby zistili, ako kedysi dávno ľudia nazerali na tajomné zákonitosti vesmíru. Mladší žiaci zažili v snímke Polaris dobrodružstvo spolu s tučniakom Jamesom a polárnym medveďom Vladimírom, ktorí v lietajúcej ponorke objavovali záhadu polárnej noci.

            Našim zvedavcom sa táto atraktívna a zážitková projekcia veľmi páčila. Z predstavenia mnohí odchádzali ohromení veľkoleposťou sveta nad našimi hlavami.

            Zorganizovala: Mgr. Oľga Babuliaková

          • ÚČELOVÉ CVIČENIE 2022

          • V dňoch  24. a 27. júna 2022 si žiaci druhého stupňa rozšírili svoje vedomosti a prakticky si preverili zručnosti zamerané na ochranu života a zdravia človeka. Mladšie ročníky 1. – 4. absolvovali teoretickú časť z oblasti Civilná ochrana, Dopravná výchova, Zdravotná príprava a Pohyb a pobyt v prírode.

            Teoretická časť účelových cvičení na druhom stupni prebiehala formou výučby v triedach podľa učebných osnov. Začiatok praktickej časti patril turistickému pochodu na Vrchrieku a do blízkeho okolia školy. Po návrate zbierali družstvá chlapcov a dievčat z každej triedy body na jednotlivých stanovištiach z oblasti: Výchova k bezpečnému správaniu, Pohyb a pobyt v prírode, Zdravotná príprava, Civilná ochrana, Regionálna výchova a hod na cieľ. Každému družstvu sa následne spočítali body za jednotlivé úlohy a správanie sa počas pochodu. Žiaci 1. stupňa sa nezúčastnili pochodu, plnili len úlohy na jednotlivých stanovištiach.

             

            Konečné výsledky:

            1.stupeň:     3.B – dievčatá

                                4. trieda – chlapci

             

            2.stupeň:     6. trieda – dievčatá

                                 9. trieda – chlapci

          • Čitateľský maratón

          • Linka detskej istoty odštartovala  projekt  „Čítajme si spolu“ s cieľom pritiahnuť k čítaniu viac detí a zároveň poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa. Pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej sa v tomto roku konal už 13. ročník čitateľského maratónu.  Aj naša škola sa 22. júna zapojila do tohto projektu. Žiaci pod vedením svojich pani učiteliek a vyučujúcich slovenského jazyka  čítali  v školských laviciach, v knižnici, na chodbách či v areáli školy. Z našej školy sa projektu zapojilo 160 žiakov. Oficiálny počet detí, ktoré sa do projektu zapojili je 57572.  Sme radi, že aj my sme podporili takúto peknú myšlienku.

          • PLAVECKÝ VÝCVIK

          • V mesiaci máj a jún sa uskutočnil pre našich žiakov  plavecký výcvik v spolupráci s plaveckou školou - ŽABKA.

            Žiaci 4., 5., a 6. ročníka dochádzali na Mestskú plaváreň v Čadci za účelom naučiť sa plávať, skákať do vody, orientovať sa v nej a oboznámiť sa aj s viacerými plaveckými štýlmi a technikami. Po oboznámení s BOZP ich inštruktori rozdelili  podľa plaveckej úrovne  do jednotlivých skupín. V posledný deň výcviku všetci súťažili v tom, kto prepláva najdlhšiu vzdialenosť. Okrem dobrého pocitu zo seba samého -  každý získal ako odmenu "Mokré vysvedčenie".

            Dúfame, že plavecký výcvik splnil svoj účel  a zručnosti, ktoré žiaci nadobudli, využijú už počas letných prázdnin.

            Za spolufinancovanie ďakujeme Rodičovskej rade pri ZŠ s MŠ E. A. Cernana.

          • CESTA DO MESTA – SPOLOČNÁ EXKURZIA PRVÁKOV

          • Po celoročnom úsilí si prvýkrát vychutnávali atmosféru blížiaceho sa konca školského roka aj naši prváci. Školský deň „D“ plný fantastických zážitkov a rozmanitých skúseností strávili s triednymi učiteľkami v okresnom meste.

             Zvedaví a plní očakávania  nastúpili  16. júna do vlaku a dobrodružstvo sa mohlo začať.  Pre niektorých bola táto cesta príjemným poznaním, že aj vlaky majú svoje čaro. Cestou sa mohli porozprávať s kamarátmi a vymieňať si svoje dojmy z krajiny, ktorá sa im mihala pred očami. Cieľom ich cesty boli inštitúcie, ktoré im poskytli skúsenosti so vzdelávaním mimo školy. Výstava, Noční lovci – sovy, v Kysuckom múzeu v Čadci vzbudila pozornosť žiakov a rozviazala im jazyky zvedavými otázkami. Vystavované fotografie, preparované exponáty a modely ich prirodzeného prostredia podnietili ich fantáziu vo workshope, ktorý bol príjemným prekvapením v závere prehliadky. V tvorivých dielňach mali možnosť naplno využiť svoje zmyslové vnímanie a vyrobiť si papierovú sovičku. Z múzea si tak odniesli okrem nových informácií a zakúpených suvenírov aj vlastnoručne zhotovený darček.  Ďalšou zastávkou na ceste ich objavovania bola Kysucká knižnica. Dizajnový nábytok, pestré doplnky, útulná herná zóna a rozprávková premietacia miestnosť ich lákali preskúmať toto nevšedné miesto. Okrem prehliadky knižnice mali možnosť zoznámiť sa s pravidlami vypožičiavania kníh, službami, ktoré knižnica ponúka, či formami trávenia voľného času v jej vnútorných aj vonkajších priestoroch. Nie je sa čo diviť, že niektorí by tu radi ostali oddychovať, relaxovať a zabávať sa.

            Cestou domov nezabudli pani učiteľky deti pochváliť za ich ukážkové správanie pristaviť sa s nimi pri cukrárni, kde sa osviežili chutnou zmrzlinou. Rozžiarené tváre prvákov prezrádzali, že budú na tento deň spomínať s úsmevom a sladkými spomienkami.

          • ZAPOČALI SME NOVÚ TRADÍCIU

          • Veľmi milú tradíciu započali v závere tohto školského roka naši deviataci. Rozhodli sa v areáli zasadiť okrasný stromček – japonskú vŕbu. Týmto pekným gestom tak prispeli nielen k skrášleniu okolia školy, ale zanechali po sebe aj živú spomienku.

            K vŕbe budú každoročne pribúdať ďalšie stromčeky. Postupne bude areál školy lemovať malé spomienkové stromoradie.

            Za ten tohtoročný stromček ďakujeme p. Darine Štefkovej, ktorá nám ho venovala ako dar.

          • NEVŠEDNÝ DEŇ ŽIAKOV Z 3. B

          • S blížiacim sa koncom školského roka si žiaci užívajú posledné chvíle v škole vyplnené nielen učením sa a opakovaním, ale aj voľno-časovými aktivitami a výletmi. Pre žiakov z 3. B zorganizovali pani učiteľky deň plný zážitkov. Spoločne strávili čas vyučovania inak ako sú zvyknutí. Nádherný slnečný deň plný dobrodružstiev prežili žiaci spoznávaním blízkeho okolia.

            Novou skúsenosťou bola pre mnohých cesta vlakom do Turzovky. Prvou zastávkou na ich výlete bola návšteva Hobby múzeum. Prehliadka pozostávala z rôznych exponátov z osobnej zbierky pána Malíka. Cenné zbierky kuchynských váh, starožitných bicyklov, detských kočiarov s bábikami  boli zaujímavé najmä pre dievčatá. Chlapci si prišli na svoje pri prehliadke zbierky strúhadiel na pastelky a hasičských prílb z 38 krajín sveta.  Odtiaľ viedli ich kroky do hasičskej zbrojnice. Pozreli si hasičskú techniku, signalizačné zariadenia, predviedli im sirény a majáky. Ďalšiu časť programu strávili v Areáli športu a oddychu Turzovka – Závodie. Na športové vyžitie mali rezervované viacúčelové a  dopravné ihrisko. Jazdili na detských autíčkach a získali informácie z oblasti bezpečnosti na  cestách.

            Výlet do Turzovky ukončili sladkou chutnou zmrzlinou.

          • TRIEDA ČÍTA TRIEDE

          • Škola je miesto, ktoré podporuje záujem detí o knihy a pomáha vychovávať budúcich čitateľov. Naučiť sa čítať je ťažká práca. Žiaci z prvého stupňa sa odvážili preukázať svoje čitateľské zručnosti pred spolužiakmi a spoločne sa obohatili o nové skúsenosti a zážitky. V dnešnom uponáhľanom svete si s pani učiteľkami našli spoločný čas a venovali sa čítaniu pre radosť, relax a komplexné porozumenie textu.

            Prváci z A triedy sa stretli pri výmene čitateľských skúseností so štvrtákmi.  Odhodlanie, tréma aj hrdosť z osvojenia abecedy boli znieť z úst každého žiaka. Krtko a dáždnik patrí medzi hodnotné knihy, ktoré sú vhodné na upevnenie čitateľských zručností s výchovným posolstvom. Štvrtáci ich nezabudli pochváliť a pripomenuli im, že si musia nájsť na čítanie knihu, ktorá ich zaujme. Po prečítaní úryvkov z diela Neplechy školníčky Agneše im dali aj tipy na ďalšie tituly, ktoré otvárajú dvere do  sveta snov a kúziel. Tvorivou vzdelávacou aktivitou robili „reklamu“ publikáciám, ktoré si priniesli z domu a zároveň si rozširovali slovnú zásobu a vyjadrovacie schopnosti. Svoje najobľúbenejšie knihy si navzájom vymieňali a pracovali s nimi vo dvojiciach.

            Žiaci z 1. B si vytvorili čitateľskú komunitu s druhákmi a spoločne sa snažili zhodnotiť svoje čitateľské zručnosti. Prváci čítali texty od Jozefa Pavloviča. Milé krátke príbehy z diela Rozprávky ostrihané na ježka potešili všetkých detských čitateľov. Veselé ilustrácie spestrili čítanie a podnietili fantáziu žiakov. Druháci predstavili svojim mladším spolužiakom Rozprávky o Mladuškovi od Jaroslava Rezníka. Po aktívnom čítaní a počúvaní sa vzájomne pochválili za vynaloženú námahu, čas a trpezlivosť pri učení sa čítať.  Poradili si ako sa zdokonaliť v čítaní,  porozprávali sa o knihách, ktoré čítali alebo čítajú.

            Žiaci z tretích ročníkov si čítali navzájom. Využili relaxačný kútik na chodbe školy, ktorý  im zabezpečil pokojné prostredie a inšpiroval k čítaniu „ako doma“. Čítanie nahlas pred obecenstvom bolo pre niektorých veľkou výzvou. Rovnako náročné bolo sústrediť sa a naplno sa venovať čítaniu a počúvaniu textov. Nakoniec zistili, že  práca s literárnym dielom je napínavá, hravá, tvorivá  a podporuje priateľského ducha medzi ľuďmi. Ich čitateľské zážitky z Rozprávok od Adamka prehĺbilo hlavne to, že mohli o knihe diskutovať a voľne rozprávať o svojich dojmoch.

            Ďakujeme pani učiteľkám za podnecujúcu aktivitu, ktorá prirodzene motivuje a vedie žiakov k čítaniu ako bežnej forme trávenia voľného času.

          • EXKURZIA SCHAEFFLER

          •   Dňa 16. júna boli naši ôsmaci  pozvaní v rámci voľby povolania na DOD do firmy Schaeffler. Cieľom tejto exkurzie bolo získať informácie o študijných odboroch duálneho vzdelávania.  Pred prehliadkou výrobných priestorov, sa žiaci  sústredili do školiaceho centra firmy, kde získali základné informácie o spolupráci firmy so SOŠ strojníckou v Kysuckom novom Meste a SOŠ technickou v Čadci, o študijných odboroch, ale aj o zameraní, histórii aj súčasnosti firmy Schaeffler. Naše poďakovanie patrí odborným pracovníkom, ktorí  žiakov exkurzie sprevádzali.

          • ENGLISHSTAR

          • Aj v tomto školskom roku sa naši žiaci  zapojili do medzinárodnej súťaže v anglickom jazyku – ENGLISHSTAR. Súťažiaci si overili svoje jazykové zručnosti, riešili náročné úlohy z gramatiky, slovnej zásoby a čitateľskej, gramotnosti, ale všetci sa do vypracovania pustili s veľkou chuťou.

            Tentoraz si svoje zručnosti vyskúšalo 66 žiakov školy.  Veľkým úspechom bolo, že až 11 žiakov školy dosiahlo 100% -  Sofia Jalovičárová, Jozef Bittala, Kristína Odnogová, Šárka Šašláková, Juraj Kubinec, Magdaléna Moravčíková, Šimon Varecha, Tamara Rejdová, Viktória Šviková, Alžbeta Šuleková, Soňa Hermanová.

            Úspešným sa stal ten, kto dosiahol 80 a viac percent v teste. Tento úspech dosiahlo 50 zúčastnených žiakovMatej Šupčík, Timotej Valach, Jozef Kminek, Vanesa Vlčková, Aneta Kománková, Alexandra Trvalcová, Karolína Chvasteková, Adela Papajčíková, Klára Kudláčová, Marcel Kalakay, Marián Lovasz, Tobiás Bavlšík, Damián Štefko, Sofia Stainigerová, Samuel Malík. Izabela Segečová, Natália Holazová, Klára Šupčíková, Tomáš Tanistrák, Tomáš Santus, Laura Pavelková, Katarína Žideková, Samuel Dočár, Boris Chrenšč, Lucia Matejová, Kristián Pavelka, Miroslava Genyová, Róbert Stoliga, Dominika Dobošová, Júlia Staškovanová, Ján Kováč, Michal Kaduch, Milan Kupšo, Laura Gajdicová, Vanesa Šuleková, Valéria Polková, Lívia Majtényiová, Tobias Koleňák, Jozef Beňo, Jakub Vlček, Adam Šmatko, Matej Papajčík, Matúš Varecha, Jozef Furuglyás, Jozef Chvastek, Gilbert Gaboš, Dávid Rejdík, Michal Olšiak, Jakub Frollo.

            Žiačka 8. ročníka Alžbeta Šuleková získala 3. cenu a vyhrala powerbanku  od firmy Datacomp.

            Zo všetkých zúčastnených škôl sa naša škola umiestnila na 7. mieste s priemernou úspešnosťou 92,98% v riešení úloh od 50 do 80 súťažiacich.

            Všetkým žiakom blahoželáme k úspechu a prajeme veľa šťastia v ďalších ročníkoch tejto súťaže.

          • TÍ NAJLEPŠÍ Z NAJLEPŠÍCH – stretnutie šikovných a talentovaných detí so starostom obce

          • Mgr. Anton Varecha, starosta obce Vysoká nad Kysucou, ocenil 15. júna 2022 opäť tých najlepších žiakov našej školy v šk. roku 2021/2022, ktorí uspeli v rôznych okresných, krajských a celoslovenských súťažiach. Predviedli v nich nielen svoje vedomosti, ale aj talent a kreativitu.  

            Vďaka týmto výnimočným žiakom je naša základná škola známa ďaleko za hranicami chotára obce.

            Okrem slov vďaky a uznania si šikovní žiaci od starostu obce prevzali Poďakovanie za vzornú reprezentáciu a šírenie dobrého mena obce a vecné odmeny. Slávnostný deň zakončili všetci návštevou cukrárne, kde si pochutili na výbornej zmrzline.

            Ocenení boli: Tamara Planetová, 1.B, Alexandra Jantošová, 2. tr., Sofia Jalovičárová, 3.A, Karolína Chvasteková, 3.A, Tobias Bavlšík, 3.A, Filip Frollo, 3.A, Kristína Odnogová, 3.A, Adela Papajčíková, 3.B, Juraj Kubinec, 3.B, Magdaléna Moravčíková, 3.B, Šárka Šašláková, 3.B, Tamara Rejdová, 3.B, Šimon Varecha, 3.B, Kristián Pavelka, 3.B, Sofia Steinigerová, 3.B, Lucia Matejová, 4. tr., Marcel Kalakaj, 4. tr., Matej Šupčík, 4. tr., Aneta Kománková, 4. tr., Viktória Švíková, 4. tr., Vanesa Vlčková, 4. tr., Timotej Valach, 4. tr., Jozef Kmínek, 4. tr., Tomáš Tanistrák, 4. tr., Michal Kaduch, 5. tr., Katarína Žideková, 5. tr., Laura Pavelková, 5. tr., Alexandra Trvalcová, 5. tr., Tomáš Santus, 5. tr., Dávid Rejdík, 7. tr., Matúš Varecha, 7. tr., Jakub Vlček, 7. tr., Jakub Frollo, 7. tr., Katarína Dormanová, 8. tr., Lívia Majtényiová, 8. tr., Alžbeta Šuleková, 8. tr., Natália Holazová, 8. tr., Klára Šupčíková, 8. tr., Róbert Stoliga, 8. tr., Peter Papajčík, 9. tr., Matej Vlček, 9. tr.      

            Veríme, že aj o rok privíta starosta obce deti v rovnako hojnom počte!

          • JEDINEČNÁ SHOW SVETLA A ILÚZIÍ

          • Vysoké Tatry ponúkajú návštevníkom množstvo outdoorových aktivít a interiérových atrakcií. Triedna pani učiteľka zorganizovala pre ôsmakov nezabudnuteľný koncoročný výlet v tejto obľúbenej destinácii.

            V skorých ranných hodinách vyrazili 14. júna na dobrodružnú cestu vlakom do Popradu odkiaľ pokračovali do Starého Smokovca. Na turisticky vyhľadávaný vrch Hrebienok sa vyviezli pozemnou lanovkou. Tu sa nachvíľu zastavili, aby obdivovali panorámu našich krásnych veľhôr.  Kľúčovým miestom ich cesty boli interaktívne atrakcie Kvantárium a Tricklandia.   Fyzikálne javy v podaní kreatívnych technikov boli  pre žiakov ôsmeho ročníka zárukou nevídaných zážitkov. V múzeu svetla obdivovali laserovú show so špeciálnymi efektmi.

            Výlet bol koncipovaný ako poznávacia aktivita s relaxačno-oddychovým programom. Prínosom pre žiakov bolo cestovanie hromadnými prostriedkami, prepojenie zábavno-edukačných aktivít a upevnenie vzťahov v triednom kolektíve.

          • OCHRANA PRED POŽIARMI OČAMI DETÍ 2021/2022

          • Celoslovenská súťaž s témou „Pomoc hasičov pri  pandémii“  pozná tohtoročných víťazov územných kôl18. ročník  v literárnom a výtvarnom prednese detí v okrese Čadca vyhodnotili členovia komisie pre prácu s mládežou a členovia preventívno-výchovnej komisie. Ocenenie našich žiakov prebiehalo 7. júna 2022 v priestoroch školy za prítomnosti pána riaditeľa a pani zástupkyne.  Diplomy, medaily a vecné ceny si ocenení žiaci prevzali z rúk príslušníkov ÚzO DPO Čadca, ktorý spolupracuje s DHZ Vysoká nad Kysucou.

            Literárna súťaž

            Kategória A-1

             1. miesto: Matej Šupčík 

             3. miesto: Juraj Kubinec

            Kategória A-2

            1. miesto: Katarína Žideková

            Kategória A-3

            3. miesto Katarína Dormanová

            Výtvarná súťaž

            Kategória ZŠ I. stupňa

            1. miesto: Lucia Matejová.

            3. miesto: Kristína Odnogová

            Kategória ZŠ II. stupeň

            1. miesto: Katarína Dormanová

            Práce osobitne ocenené komisiou: Dominik Lisko, Ema Dorociaková, Michaela Smiešková, Adela Papajčíková, Ema Grušpierová

            Ďakujeme všetkým zúčastneným žiakom za iniciatívu a chuť zapojiť sa do voľno-časovej aktivity. Oceneným žiakom gratulujeme.

          • Platby za stravu v mesiaci jún

          • Stravu za mesiac jún je možné zaplatiť u vedúcej školskej jedálne v nasledujúcich dňoch:

            pondelok 13.6. od 7:00 do 13:30 hod.

            utorok      14. 6.  od 7:00 do 13:30 hod.

            streda       15. 6.  od 7:00 do 13:30 hod.

            Za dodržanie termínov ďakujeme.

          • BESEDY PRE ŽIAKOV S ODBORNÍČKOU S RÚVZ V ČADCI

          • V živote mladých ľudí je veľa nástrah, ktoré ich môžu ohroziť priamo alebo  prostredníctvom správania sa ich blízkeho okolia. Poslaním výchovy žiakov  na našej škole je aj budovanie  ich zdravých návykov a mravných hodnôt. V spolupráci s pracovníčkami z RÚVZ v Čadci sa 3. 6. 2022 uskutočnili v priestoroch školy besedy zamerané na mladú generáciu. V rámci primárnej  prevencie boli pre žiakov zabezpečené témy:

            7. ročník - Gemblerstvo, kyberšikana, drogy a duševné zdravie

            8.. ročník - Povedz drogám nie. Návykové látky a trestná činnosť páchaná pod ich vplyvom

            9.. ročník – Závislosti

            Každá beseda bola rozdelená do tematických okruhov – vysvetlenie pojmov, formy pomoci a diskusia so žiakmi. Mgr. A. Gerátová šírila medzi siedmakmi  osvetu o patologickom hráčstve, jeho dôsledkoch na rodinný život a vedeniu k trestnej činnosti. Zamerali sa tiež na kyberšikanu, ktorá je nežiaducim „moderným“ fenoménom v medziľudských vzťahoch. Upozornila ich, ako sa chrániť pred ohrozeniami vo virtuálnom prostredí. Snažila sa primeraným spôsobom podať kritický pohľad na  mýty a predsudky o duševných poruchách. Ôsmaci si pozreli autentický životopisný príbeh Lukáša závislého na heroíne  a film Až na dno. V diskusii s pani Mgr. J. Grešákovou mali priestor  na podelenie sa o individuálne skúsenosti, s ktorými sa stretli v súvislosti s touto témou. Uvoľnená atmosféra prispela k prirodzenému uvedomeniu si, že návykové látky a trestná činnosť sú žiaľ súčasťou života v našom regióne. V deviatom ročníku sa pani magisterka Gerátová  venovala téme látkové a nelátkové závislosti.  Spoločne so žiakmi sa snažila aj o zhodnotenie dôveryhodnosti informácií získaných od rovesníkov a z virtuálneho sveta. Žiakom priblížila problematiku v novom svetle a dostali podnety na prehodnotenie svojich názorov.

            Otvoreným rozhovorom, poskytnutím nezavádzajúcich informácií a racionálnymi argumentmi zistili, že každý problém sa dá riešiť, ale najlepšie je  do podobných situácií sa nedostať a zachovať si zdravý rozum a rozvahu. Zdravotno-výchovné besedy boli zaujímavé a podnetné. Veríme, že žiaci získali odpovede na mnohé otázky, ktoré im pomôžu v správnom rozhodovaní sa v budúcnosti.  

          • MATEMATICKÝ KLOKAN

          • Matematický klokan je najväčšia medzinárodná matematická súťaž na svete. Zo Slovenska sa do nej tento rok zapojilo 62 544 žiakov. Z našej školy bolo zapojených 24  žiakov.  Piati z nich boli úspešní riešitelia:

            Alexandra Jantošová, 2. trieda            1. miesto

            Matej Šupčík, 4. trieda                          5. miesto

            Filip Frollo, 3.A trieda

            Šárka Šašláková, 3.B trieda

            Jozef Kmínek, 4. trieda

            Všetci žiaci boli odmenení diplomami a spomienkovými predmetmi.

            Koordinátor súťaže: Mgr. Jarmila Dočárová

          • LITERÁRNA EXKURZIA V LIPTOVSKOM MIKULÁŠI

          • V rámci literárnej exkurzie navštívili dňa 2.6.2022 žiaci 8. a 9. ročníka centrum Liptova – mesto Liptovský Mikuláš, ktoré zohralo v našich dejinách významnú úlohu. Bolo jedným z centier národného a kultúrneho diania v 19. storočí a je neodmysliteľne spojené nielen so štúrovcami. Okrem nádhernej okolitej prírody má svojim návštevníkom čo ponúknuť aj dnes.

            Najprv zavítali naši žiaci do Múzea Janka Kráľa, kde si vypočuli zaujímavosti z histórie mesta od jeho založenia až po súčasnosť. Zaujal ich aj životopis Janka Kráľa, no azda najviac ich upútali fakty zo súdneho procesu s Jurajom Jánošíkom a replika mučiarne zo 17. storočia. Páčil sa im aj dobový mobiliár múzea. V expozícii obdivovali aj Historickú knižnicu Tranoscia.  Jej zbierka obsahuje 2 233 kníh zozbieraných počas stáročí. Chlapcov potešila výstava s hokejovou tematikou venovaná zakladajúcim a významným osobnostiam ľadového hokeja na Liptove.

            V budove niekdajšieho spolku Tatrín si pripomenuli významnú osobnosť našej kultúry – evanjelického kňaza a národovca M. M. Hodžu. Autentické priestory evanjelickej fary, ktoré sú plné dobového nábytku, vzácnych kníh, odpisov dobových dokumentov i obrazového materiálu, žiakom aspoň na malú chvíľu sprítomnili históriu. Veď stáť v miestnosti, kde boli spísané Žiadosti slovenského národa, sa nepodarí každý deň!

            Veríme, že exkurzia žiakov zaujala a získané poznatky im budú nápomocné v ich ďalšom štúdiu.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou E.A.Cernana
      • 0948 493080 riaditeľ školy 0948 716861 zástupkyňa riaditeľa
      • Ústredie 316 Vysoká nad Kysucou 023 55 Vysoká nad Kysucou Slovakia
      • 0948 097121
      • 0948233535
      • 0948143727
      • 041/4364490
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje