• ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

          • Už niekoľko rokov realizujeme zápis detí do 1. ročníka formou krátkych pohovorov s deťmi, kde zisťujeme nielen ich komunikačné zručnosti, priestorovú orientáciu, rozoznávanie farieb a matematické predstavy, ale aj manipulačné zručnosti. Deti sa bezprostredne pustili do komunikácie s pani učiteľkami a snažili sa splniť úlohy čo najlepšie. Dokonca vedeli samy zhodnotiť, či sa im práca podarila, alebo nie. Pochválili sa, čo najradšej robia, a niektorí nám predstavili aj svoje tvorivé nápady. Sme radi, že k nám prichádzajú šikovní speváci, recitátori, ale aj maliari.

            Ako by to bolo, keby sme nemali pre deti aj nejaké odmeny! Niektoré boli zakúpené z prostriedkov rodičovskej rady, o ďalšie sa postarali pani vychovávateľky z ŠKD a žiaci, ktorí vytvorili záložky do kníh.

            Deti mali možnosť odfotiť sa aj v našom miniateliéri, čo sa stretlo s pozitívnym ohlasom nielen rodičov, ale aj detí.

            Teší nás, že sme inšpiráciou aj pre iné školy a chcú realizovať zápis podľa nášho vzoru.

            Všetkým rodičom, ktorí sa rozhodli zapísať svoje dieťa  na plnenie povinnej školskej dochádzky v našej škole, ďakujeme a budúcim prváčikom prajeme úspešný štart do nového školského roka.

          • Veľkonočné tvorivé dielne

          • Kysucké múzeum v Čadci každoročne pozýva na výstavu kraslíc a veľkonočných dekorácií. V mesiacoch marec a apríl sa jej zúčastnili aj žiaci 5., 8. a 9. ročníka v sprievode pani učiteliek.

            Žiaci mali možnosť vidieť pestrú paletu tradičných i moderných techník zdobenia veľkonočných kraslíc od viac ako 40 vystavovateľov s názvom Vítanie jari.  Po inšpiratívnej výstave ich už čakali pripravené tvorivé dielne, kde si žiaci mohli ozdobiť sklenené vajíčko vlastnými veľkonočnými motívmi. Pri  práci prejavili kreativitu a trpezlivosť a za odmenu si mohli svoje vajíčko odniesť domov.

            Pri návšteve múzea neobišli ani prebiehajúcu expozíciu s názvom Dejiny Čadce a okolia, kde sa oboznámili s nepoznanými historickými udalosťami na našom území a  výstavu Pod patronátom sv. Floriána, ktorá predstavila bohatú históriu hasičských zborov na Kysuciach.

            Z Kysuckého múzea sa presunuli do Galérie v Čadci, kde ich čakala zaujímavá žiarivá a farebná výstava Miliny Zimkovej a Norberta Kelecsényiho pod názvom Nájdené symboly.

          • CHEMICKÁ OLYMPIÁDA

          • Pozorovať, experimentovať, merať a overovať sú procesy, ktoré aktívne zapájajú žiakov na vyučovaní. Skúsenosti a zručnosti z každodenného života môžu žiaci využívať a rozvíjať  v špeciálne upravenej učebni, kde spoznávajú pozitíva a negatíva látok, ktoré ovplyvňujú život človeka.

            V školskom roku 2022/2023 sa zapojili do domáceho kola chemickej olympiády aj naši žiaci. Úspešní súťažiaci riešili teoretické aj praktické úlohy v postupových kolách. Úspešnými riešiteľmi v školskom kole sa stali Majtényiová Lívia, Ligačová Lenka a Holazová Natália. V okresnom kole sa úspešnou riešiteľkou stala Lívia Majténiová.

            Gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

          • DEŇ VODY

          • „Nevyhnutná pre život.“ Túto myšlienku hovoria žiaci najčastejšie, keď sa ich opýtame: „Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie voda?“ Za Svetový deň vody bol určený 22. marec, aby nám pripomínal tento nenahraditeľný zdroj zachovania života a zdravia na našej planéte.

            Aj my sme si na škole pripomenuli tento deň a žiaci sa venovali téme Voda viacerými aktivitami.

            Na prvom stupni vyrábali rôznymi výtvarnými technikami symbolickú kvapku vody. Lepili kvapky vody, vypĺňali pripravené pracovné listy a rozprávali sa o kolobehu vody.  Reflexiou vlastných vedomostí a skúseností s konzumáciou minerálnych vôd vznikal popri živej diskusii projekt Minerálna voda. Žiaci si vytvorili vlastnú minerálnu vodu z papiera.        Úlohy ich motivovali k poznávaniu, kreativite a vyjadrovaniu myšlienok.

            Starší žiaci sa prostredníctvom rôznych dokumentov a grafov zahrali na „vedcov“.  Zisťovali, počítali, porovnávali a vyhodnocovali spotrebu vody v bežnej domácnosti. Aktívne využívali poznatky z bežného života. Vymenili si subjektívne informácie, vyhľadávali fakty a porovnávali štatistické údaje. Spoločne hľadali odpovede na otázky:

            Koľko vody denne minie jedna domácnosť?

            Koľko litrov vody sa priemerne spotrebuje pri každodenných činnostiach? (pranie, varenie, údržba domácnosti)

            Koľko pitnej vody využívame v priemere na osobnú hygienu a splachovanie?

            Aká je  spotreba vody na priamu konzumáciu (pitie)?

            Odpoveďami na tieto otázky, boli zároveň vedení k diskusii ako s vodou šetriť. Dostali rady na zníženie spotreby vody a šetrenie nákladov domácnosti.

            Ich pozornosť bola smerovaná aj na využívanie vody v priemysle. Porovnávali spotrebu vody na území SR so spotrebou vody s inými štátmi z hľadiska celkovej spotreby vody na priemyselné účely. Uvažovali o využívaní podzemnej a nadzemnej vody v hospodárstve, jej kvalite čistenia a ďalšieho využitia.

            Vyučujúce sa nevyhýbali ani ekologickým témam znečisťovania vodných zdrojov a nedostatku pitnej vody vo svete. Názory žiakov ich zaujímali, diskutovali s nimi o ich zmýšľaní a snažili sa zovšeobecniť stanovisko k tomuto globálnemu problému v spoločnosti.

          • BUDÚCI PRVÁCI V PRVEJ TRIEDE

          • Už sme si zvykli, že pred zápisom predškolákov do 1. triedy sa prídu títo malí drobci pozrieť na to, ako to v prvej triede chodí. A sme radi, že sa nám to podarilo aj tento rok a že prišli aj  deti z Horného Kelčova.

            Ukázali nám, ako sa vedia podpísať, či vedia pri písaní správne držať pero, a niektorí sa pochválili aj tým, že už vedia prečítať niektoré písmená a  počítanie do 10 im nerobí problém. Pracovali veľmi sústredene a pri práci im veľmi ochotne pomáhali aj terajší prváci. Vypracovali si pracovný list a počítali na interaktívnej tabuli. Za svoju prácu dostali sladkú odmenu.

            Ďakujeme za ochotu aj pani učiteľkám z materskej školy, ktoré k nám s deťmi prišli. Tešíme sa, že sa už čoskoro uvidíme pri zápise.

          • Stravovanie od MÁJA 2023

          • Venujte pozornosť tomuto oznamu

            Vážení rodičia,

            Od 1.5.2023 je možné poberať dotáciu na stravovanie v ŠJ pre všetkých žiakov ZŠ. Je potrebné, aby rodičia žiakov, ktorí majú záujem o „OBEDY ZADARMO“ vyplnili ŽIADOSŤ o dotáciu na stravu- NÁVRATKA (najneskôr do 12.4.2023). Je dostupná na Edupage v časti Žiadosti/Vyhlásenia. Túto návratku vypĺňajú všetci žiaci školy, aj tí, ktorí sa už stravujú, aj noví stravníci od mája 2023.

            Noví stravníci, ktorí doteraz nechodili do ŠJ, musia ešte vyplniť aj PRIHLÁŠKU na stravovanie, ktorá je dostupná na stránke školy alebo vyplnia prihlášku osobne u vedúcej ŠJ.

            Podmienky pre dotáciu na stravovanie  :

            • Žiak má nárok na „stravu zadarmo“, ak je prítomný aspoň na jednej vyučovacej hodine
            • V prípade, že je v škole neprítomný a obed si neodhlási, nemá nárok na dotáciu, takže platí plnú výšku obeda (môže si ho prísť vyzdvihnúť do obedára)

            Úhrada réžie a prípadného nedoplatku :

            • Žiaci platia náklady na réžiu 4€/mesiac
            • Platba vždy do 15. dňa v mesiaci na účet školskej jedálne
            • Prosím uvádzať variabilný symbol- údaj je dostupný po prihlásení na Edupage

            V prípade, že si stravu neodhlásite a žiak nebude v škole, systém automaticky vypočíta nedoplatok za stravu- tiež dostupné po prihlásení na Edupage.

          • "NOC S ANDERSENOM" ...

          • Pozývame žiakov 1. - 6. ročníka na akciu "Noc s Andersenom", ktorá sa uskutoční v dňoch 31. 3. - 1. 4. 2023 v priestoroch základnej školy.

            Záujemcom budú poskytnuté bližšie informácie.

          • Skrátené vyučovanie ...

          • Dňa 28. 3. 2023 bude skrátené vyučovanie z dôvodu konania slávnosti DŇA UČITEĽOV SO STAROSTOM OBCE.

            ŠKD bude v prevádzke do 12:30 hod. 

            Vyučovanie končí:  4. vyučovacia hodina o 9:55 hod.

                                           5. vyučovacia hodina o 10:30 hod.

                                           6. vyučovacia hodina o 11:05 hod.

          • VÝZNAMNÝ DEŇ PRE NAŠU OBEC

          • Dňa 14. 3. 2023 sme si pripomenuli nedožitých 89 rokov Eugena Andrewa Cernana, ktorého menom sa vo svojom názve od roku 1994 hrdo pýši naša škola.

            Pri tejto príležitosti sa pre našich žiakov, žiakov ZŠ s MŠ Makov a verejnosť konal v kultúrnej sále Obecného úradu vo Vysokej nad Kysucou zaujímavý program.

            Úvod programu patril pútavej prednáške Eugen Andrew Cernan a jeho vesmírne misie od Mgr. Kristíny Vlčkovej z Kysuckej hvezdárne v Kysuckom Novom Meste, ktorá prostredníctvom bohatého obrazového materiálu priblížila prítomným životnú púť E. A. Cernana. Od jeho predkov z Vysokej nad Kysucou až po jednotlivé vesmírne misie poslucháč s údivom vnímal neobyčajného človeka, ktorý sa vďaka svojej húževnatosti a mimoriadnemu odhodlaniu navždy zapísal do dejín svetovej kozmonautiky ako zatiaľ posledný človek na Mesiaci (11. 12. 1972 o 20:54:57 SEČ).

            Vesmír na dosah mali žiaci aj vďaka vzácnemu hosťovi – armádnemu generálovi Ivanovi Bellovi, ktorý je prvým slovenským kozmonautom. V prednáške pod názvom Vesmírna misia Štefánik odzneli v jeho podaní mnohé zaujímavosti a autentické zážitky z pobytu v kozme. Azda najväčšmi žiakov prekvapila náročnosť teoretickej i praktickej prípravy na let do vesmíru.  

            Po prednáškach nasledovalo odhalenie diela STOPA od pána Stanislava Mikovčáka. Dielo výstižne odkazuje na nezmazateľnú stopu v dejinách, ktorú zanechal E. A. Cernan pre súčasné i budúce generácie. Bude všetkým pripomínať, že výnimočnosti predchádza usilovnosť a nezlomnosť ľudskej vôle.          
             

          • BIG BANG versus STVORENIE SVETA

          • Stvorenie sveta je jeden z najstarších biblických príbehov. Dňa 15. marca 2023  Divadelné centrum v Martine pre našich žiakov odohralo  anglicko-slovenskú rozprávku BIG BANG, v ktorej bol odohraný tento zaujímavý príbeh. 

            Základné dejové a obsahové informácie boli interpretované  v jednoduchej angličtine zrozumiteľnej aj najmladším žiakom, zložitejšie anglické väzby boli  interpretované dvojjazyčne a najnáročnejšie časti deja ostali v slovenčine.

            Cieľom divadelného predstavenia bolo ľahkou, atraktívnou a hravou formou rozvíjať jazykové schopnosti detí a zároveň ponúknuť deťom jedinečný umelecký zážitok z divadelnej rozprávky v cudzom jazyku.

          • CELOSLOVENSKÉ TESTOVANIE ŽIAKOV 9. ROČNÍKOV ZŠ T9-2023

          • Termín testovania: 22.3.2023       Náhradný termín: 4.4.2023 

            Predmety testovania: matematika a slovenský jazyk a literatúra

            Harmonogram:

            8.00 – 8.20      – začiatok testovania, úvodné pokyny, rozdanie testov      

            8.20 – 9.50      – vypracovanie testu z matematiky

            9.50 – 10.20    – prestávka

            10.20 – 10.35  – začiatok testovania, úvodné pokyny, rozdanie testov   

            10.35 – 11.45  – vypracovanie testu zo slovenského jazyka a literatúry

            11.45              – ukončenie testovania

             Žiaci po skončení testovania 11:50 odchádzajú domov.

            Pomôcky: modré guľôčkové pero, rysovacie pomôcky (ceruzka, kružidlo, uhlomer, pravítka) a kalkulačka.

            Žiaci nesmú používať: mobilné telefóny, tabuľky, iné študijné materiály a pomôcky, vlastnoručne urobené výpisky, prehľady vzorcov, pravidiel a podobne.

            Informácie: https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9 

          • Karneval

          •      Február je tradične mesiacom karnevalov a zábav. Aj v našej škole sme jeden z fašiangových dní venovali karnevalu. Vo vyzdobenej novej telocvični sa to len tak hmýrilo maskami a veseliacimi sa deťmi! Odmenou pre deti bolo aj hudobné predstavenie sprostredkované agentúrou NOBBO, kde sa striedalo hovorené slovo s piesňami spievanými naživo.

                 Deti dostali sladké odmeny, vytancovali sa a vyskákali pri pesničkách a chytaní mydlových bublín.  O tom, že sa im to páčilo svedčil aj ich úsmev na tvári.

          • Zvedavka a kúzelník

          •      23. februára mali naši prváci možnosť zúčastniť sa predstavenia Zvedavka a kúzelník, kde kúzelník Erik preniesol Zvedavku do tajomného rozprávkového sveta a vysvetľoval jej rôzne záhady, na ktoré Zvedavka nepoznala odpovede. Niekedy vtipnou, niekedy vážnejšou pesničkou sa deti dozvedeli napríklad aj to, prečo môžu rybky dýchať vo vode, prečo sme večer unavení, ale aj to, aký úžitok máme zo zvieratiek.

                  Deti sa s nadšením pridali k hlavným protagonistom a nielenže si s nimi zaspievali, ale aj zatancovali.

          • KRÁSA SLOVA - OBVODNÉ KOLO

          • Záujmové aktivity umožňujú našim pani učiteľkám vyhľadávať nadaných žiakov. Medzi takéto neformálne činnosti patrí aj príprava na umelecký prednes.

            S podporou vyučujúcich sa postupujúci recitátori školského kola úspešne prezentovali aj v Turzovke. Ukážky vo všetkých kategóriách pozorne sledovala a vyhodnotila 22. 02. 2023 trojčlenná odborná porota.

            Za prácu s textom, citovú účasť na prednese a pôsobivosť na poslucháčov boli ocenené aj naše talentované žiačky z prvého stupňa.

            V I. kategórii Poézia sa umiestnila na 3. mieste Magdaléna Moravčíková zo 4. B.

            Zastúpenie budeme mať aj na okresnom kole. Alexandra Jantošová z 3. triedy získala v I. kategórii Próza 1. miesto.

            Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy!

          • DEŇ PREVENTÍVNYCH AKTIVÍT

          • Dňa 15. februára sa uskutočnil DEŇ  PREVENTÍVNYCH  AKTIVÍT  pre žiakov 2.- 9. ročníka. Pracovníčky z CPPPaP v Čadci Mgr. Knocíková, Štrbová a Kultánová zrealizovali preventívne zážitkové aktivity zamerané na negatívne javy dnešnej doby. Žiaci 2. ročníka riešili tému s názvom „Vieme spolu vychádzať?“, ktorej cieľom bolo podporiť súdržnosť a jednotu triedy a rozvíjať vzájomnú toleranciu medzi žiakmi. Tretiaci formou besedy a zážitkovej pavučiny rozplietali tému „Podpora súdržnosti medzi žiakmi." Cieľom besedy bolo podporiť pozitívne vzťahy v triede, porozumieť pocitom druhých a navzájom sa rešpektovať. Štvrtáci riešili „Vzťahy medzi rovesníkmi“ s cieľom poznať zručnosti pre dobré vzťahy medzi kamarátmi a nájsť pozitívne vlastnosti na svojich spolužiakoch. „Prevencia šikanovania a kyberšikanovanie“ bolo témou piatakov. V rámci aktivít poznávali, aké následky môže mať obeť šikany a snažili sa nájsť odpovede, prečo agresor šikanuje a aké následky môže mať šikanovanie na zdraví obete. Šiestaci pomocou skupinových aktivít napĺňali cieľ  témy „Tolerancia v triede a riešenie konfliktov." Snažili sa identifikovať triedny kolektív z ich pohľadu. Aktivity boli zamerané na podporu pozitívnych vzťahov, súdržnosti a zefektívnenie komunikácie pri riešení konfliktov. Žiaci siedmeho ročníka diskutovali na tému „Správanie a komunikácia na internete." Dozvedeli sa, aké pravidlá majú dodržiavať, hľadali klady a zápory využívania internetu. „Príprava na výber budúceho povolania“ - v rámci tohto výcvikového programu boli so žiakmi ôsmeho ročníka zrealizované zážitkové techniky kariérového poradenstva s cieľom uvedomenia si silných stránok, zručností a ich prepojenie s výberom budúcej strednej školy. Prostredníctvom videa žiaci 9. ročníka nahliadli do problematiky „Obchodovanie s ľuďmi." Mali možnosť vypočuť si výpovede obetí, ale aj konkrétne rady, ako sa vyhnúť takýmto situáciám

          • OKRESNÉ KOLO – ŠALIANSKY MAŤKO

          • V priestoroch Kysuckej knižnice v Čadci znela 1. 2. 2023 ľúbozvučná slovenčina v podaní žiakov základných škôl. Svojimi ukážkami strihli poslucháčov do čarovného sveta fantázie i poučenia. Zastúpenie v okresnom kole postupovej súťaže Šaliansky Maťko mala aj naša škola.

            Medzi recitátormi povestí bola ocenená Alexandra Jantošová z 3. triedy. Vo svojej kategórii získala 2. miesto.

            Srdečne gratulujeme!

          • EKO výzva

          • Pripomíname prebiehajúcu EKO výzvu , a zároveň oznamujeme, že výzva bude prebiehať ešte jeden deň po prázdninách, v pondelok 6.3. 2023

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou E.A.Cernana
      • 0948 493080 riaditeľ školy 0948 716861 zástupkyňa riaditeľa
      • Ústredie 316 Vysoká nad Kysucou 023 55 Vysoká nad Kysucou Slovakia
      • 0948 097121
      • 0948233535
      • 0948143727
      • 041/4364490
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje